Wilhelm Busch a scris si a desenat pentru copii. Pentru copiii vorbitori de limba germana, vor cauta sa spuna unii dintre voi … As spune ca nu, asa dupa cum Ion Creanga a scris pentru copilul universal – dar este inteles mai bine si mai cu pofta de catre copilul (si parintele) roman, tot astfel Fratii Grimm, Hans Christian Andersen, sau numitul Wilhelm Busch e mai spumos in germana in care a gandit si scris povestea lui despre Max si Moritz.

Doi sarlatani pusi pe şotii, din acelea urâte dar totuşi amuzante – de dragul de a distruge pacea si linistea din jurul lor. Şotii din plictiseala, nu din foame si nici din dorinta de a educa pedepsind pe cineva.

De pilda, ii omoara gainile unei vaduve, Witwe Bolte – iar apoi i le fura de pe gratar si le mananca … sau, atunci cand  umplu pipa organistului burlac al Bisercii cu praf de pusca … sau, atunci cand intaind o capcană unui croitor si acesta aproape ca se ineaca in râu …

In cele din urma insa, dreptatea e restaurata si cei doi sarlatani sunt pusi sa plateasca cu viata felul lor de a fi. Prin Max si Moritz, am indragit mai tarziu pe Till Eulenspiegel, si am simpatizat cu cei care se  impotriveau prin şotii monotoniei unei vieti bazate pe “Ordnung und Disziplin”.

Iată-i ajunşi … la a câta ediţie, oare?!

Max und Moritz