Eram învățați să ne ferim de darurile pe care le-ar face grecii. Nu ne-am interesat de dările pe care le-ar plăti sau nu grecii statului lor. De aceea, medităm azi la îndelungatul exercițiu al uitării lor de către europeni. În special de către creditorii – care își cer, cu ipocrizie, drepturile (de parcă n-ar ști că nu au de unde primi).

Mai întâi, puțină etimologie. În română, ”a uita – uitare” vine din latinescul ”obliviscor”. În franceză e poate mai clară descendența – ”oublier”. Frații noștri italieni spun ”obliare” și nici spaniolii nu s-au aruncat prea departe: ”olvidar”. Ce ne place e că la noi sensul a rămas dublu – fie uit, că nu mai am ținere de minte – fie mă uit, intenționat, în altă parte: ca să nu văd, să nu știu, să nu pot fi acuzat că n-am făcut nimic din ceea ce trebuia să fac.

Și latinii aveau aceste două sensuri pentru ”obliviscor”: unul este ”pierderea de memorie” iar celălalt însemna ”a neglija”.

Uite că grecii, reușesc să iasă din uitare! Acel ”fără număr, fără număr” pe care maneliștii l-au inventat pentru a defini mulți, foarte mulți bani, începe să capete un contur, infinitul începe să aibe o consistență. Cum o fi să cazi din metafizică în lumea reală? Cum o fi să începi să simți apăsarea infinitului? Iată întrebarea pe care poporul grec și-o va pune în weekend. O întrebare prea grea pentru timpul liber – dacă mă întrebați pe mine. Timpul liber e pentru relaxare, iar referendumul pe tema taxelor ar fi trebuit organizat în timpul programului de lucru.

Oricât ne ajută că știm de unde vine uitarea și câte sensuri are ea, oricât ne vine să compătimim alături de greci (am învățat poate și noi, între timp, că ceva nu e în regulă în creditul luat cu buletinul), tot nu putem ști dinainte rezultatul jocului de-a democrația și ce va urma după.

Însă ceea ce înțelegem acum foarte bine este aceasta: un referendum e de fapt o capitulare a politicienilor în fața unei dileme pe care și-au construit-o singuri. Referendumul – e falimentul declarat al politicienilor.

Pentru a iesi din uitare, grecii vor vota NU!

… pentru a iesi definitiv din uitare, grecii vor vota NU la referendum …