E o competiţie organizată anual de Island Sailing Club, în jurul insulei Wight  (în sudul Angliei), pe o distanţă de 50 de mile marine.

Anul acesta a avut loc în weekend-ul care a trecut şi a avut parte de un PR mai deosebit… prin participarea CEO-ului BP Tony Hayward, la bordul yachtului său de lux , cu nume de sclav eliberat… “Bob” :-)!

Sigur, acest eveniment important (al patrulea ca mărime) ce a avut loc în Canalul Mânecii e o mândrie a englezilor, popor de navigatori… şi pregătirile (antrenamente, înscrieri…) au început înainte de catastrofa lui Deep Horizon.

E suficient să citim pe site-ul oficial al regattei că s-au înscris 1.700 de ambarcaţiuni şi aproximativ 16.000 de sportivi, să ne imaginăm că Tony ar fi putut spera la un anonimat.

Dar Tony nu mai e un anonim de când cu scandalul poluării Golfului Mexic – şi a inflamat mânia americanilor de rând, a căror voce pentru pedepsirea vinovaţilor se ridică tot mai puternic… Ce ar fi trebuit să facă mai mult, decât au făcut deja – respectiv să depună o cauţiune de 20 miliarde de USD pentru plata pagubelor (care încă nu se cunosc)?

E greu de spus. Totuşi, am reţinut critica “dură” a lui Rahm Emanuel (Obama’s Chief of Staff – White House) care zice ca asta ar fi doar una “din multele greşeli de PR” care s-au făcut in acest caz.