“Exclusivitate” e un cuvânt care nu se mai foloseşte în limbajul de afaceri din Occident: nu e moral şi nici legal să acorzi unui “ales” avantajul singularităţii; ar fi o armă prea puternică, periculoasă, generatoare de dezechilibru.

Poate acestea le-au gândit oficialii Federaţiei noastre de Fotbal, când au semnat la începutul anului 2009 noul contract pe 4 ani, pentru promovarea brandului URSUS, lăsând în acelaşi timp loc liber pentru Chivu să devină imaginea mărcii competitoare, BERGENBIER.

Legătura între “fenomenul fotbal” şi bărbatul care priveşte meciurile însoţit de o “bericică bună” în faţa televizorului este foarte strânsă… Sunt studii care arată cu cât creşte nu numai audienţa posturilor de televiziune, dar şi consumul de bere în timpul partidelor echipei naţionale. Concluzia că mărcile fruntaşe din industria berii au pentru ce se lupta în timpul sezonului fotbalistic – este evidentă. Ne punem însă întrebarea: cum se duce această luptă şi ce înţelegem noi din ea? Noi, consumatorii de bere, publicitate şi – bineînţeles, fotbal?

Azi, îl văd pe Chivu îmbrăcat în echipamentul pe care scrie URSUS iar mâine sunt surprins de acelaşi căpitan – simbol al echipei naţionale, promovat pe post de chelnăr de lux în rândul prietenilor săi de cârciumă, servind cu entuziasm “adevărata bere” – BERGENBIER?!

O primă învăţătură importantă pentru consilierii juridici ai Ursus Breweries – dar şi pentru noi ceilalţi, ar fi aceea că un contract de asemenea anvergură trebuie să cuprindă suficiente clauze asiguratorii… pentru a evita situaţii nefireşti ca cea de acum. (Aparent, suntem în situaţia: unul aduce banii, iar celălalt primeşte beneficiile!)

O a doua concluzie ar putea fi aceea că duritatea din viaţa de zi cu zi, lipsa de etică a zilelor noastre s-a transferat şi în sport – dacă nu pe teren, atunci cu siguranţă în vestiar şi în birourile administrative… (să ne imaginăm cum privesc Marica sau Tamaş alegerea făcută de Bergenbier).

Interesul pe termen scurt al Naţionalei, la începutul lui 2009 a fost acela de a rezolva problema sponsorului în vreme de criză. Din păcate, soluţia celor două săbii în aceeaşi teacă nu face decât să accentueze criza prin care trece fotbalul românesc.

Tricourile cele noi ale Nationalei