CUM AU AJUNS AICI

Ai, ai, ai – URUGUAY! După bara din minutul 4 semnată Park Chu Yong, ai

Luis Suarez - El Matador

ştiut să răspunzi cu luciditate şi eficienţă. Luis Suarez a apărut la centrarea lui Diego Forlan ca un fel de “om invizibil”, deschizând drumul spre sferturi în minutul 8.

Ne-ai arătat că ştii unde e poarta adversarului şi că poţi să-ţi faci drum spre ea. Iar după egalarea lui Li Chung Yong din minutul 68, la o bâlbâială a portarului ..  te-ai adaptat mai bine condiţiilor de ploaie: un supergol al superstarului de la AJAX, marca del Piero sau Adi Ilie, după preferinţa fiecăruia…

Setea de trofeu a şcolii sudamericane şi-a plasat deja în primul sfert al Campionatului Mondial o reprezentantă cu tradiţie, care are în acest Luis SUAREZ şi în mai cunoscutul Diego FORLAN doi superjucători, care colaborează bine între ei. În momentele de presiune, când sunt sub asediu , iese la rampă căpitanul – Diego LUGANO.

Gyan... decided to die hard!

De partea cealaltă – ultimii mohicani ai Africii, Ghana. Au dat dovadă de multă înţelepciune în meciul cu Statele Unite, greu să faci faţă unui asemenea entuziasm şi spirit de învingător. Starul din atac – Asamoah GYAN şi portarul KINGSON au făcut diferenţa. Fără ESSIEN, le va fi însă tare greu să se impună în faţa Uruguayului, echipă care pleacă în opinia noastră cu prima şansă…

Nimic nu e însă imposibil – câtă vreme echipa africană joacă “acasă” şi zgomotul vuvuzelei îi este mai pe-nţeles… Răspunsul îl vom afla foarte curând!

CUM AU JUCAT

La intrarea pe teren a echipelor, mă întreb dacă va fi un joc al antrenorilor. Atât Oscar Tabarez cât şi Milovan Rajevac nu cred că şi-au imaginat că vor avea în faţă semifinala. Dar la sfârşitul acestui meci, unul dintre ei cu siguranţă îşi va depăşi obiectivele negociate cu federaţia …

Vor lăsa echipele să joace, jucătorii să se exprime? Mai ales acum, când spectrul confruntării “mortale” cu Brazilia a dispărut – şi concluzia proaspătă că “orice este posibil” … pluteşte (sau zboară olandez :-)) prin aer!

Primul şut al lui Suarez îl înregistrăm abia în minutul 10, din unghi, după un frumos dribling. Kinson e însă acolo, mare, sigur pe el …

Gyan poate fi acuzat de obrăznicie, căci face un henţ şi se face că nu ştie nimic despre asta. În reluare, se vede bine show-ul jucat de atacantul cu nume de suliţă şi număr de fundaş… Uruguayenii forţează şi ei în careul adversarului la un corner, vor să-şi facă loc cu coatele; nu e frumos, se dă fault în atac.

Min. 20 – cea mai mare ocazie a Uruguayului la un corner executat de unicul Forlan, cinciarul ghanez îşi încearcă serios propriul portar.

Min 26 – dialogul Suarez-Kingson continuă, se face 2-0 pentru … portar. De netrecut.

Ghana începe să-şi arate colţii abia după minutul 30. Ce-au aşteptat atât? Tactică de partizan sârb?

’30 – Vorsah super-cap pe lângă.

’31 – Gyan trage milimetric pe lângă la un contraatac.

… şi uite-aşa, ghanezii egalează scorul la ratări. Repriza se îndreaptă spre un 0-0 la pauză, din lipsă de timp. Două accidentări – Diego Lugano iese cu probleme la genunchi iar Fusile face pe acrobatul, salt cu cădere pe umăr şi amortizare pe tâmplă. Dar omul are şapte vieţi şi-şi revine.

Chiar înainte de fluierul final al primei reprize MUNTARI în zi de graţie trage de la 34 de metri cu stângul, plasat – MUSLERA se întinde degeaba şi e 1-0 pentru GHANA.

Ce duş rece pentru uruguayeni! La pauză, Tabarez are de lucru serios la moralul echipei sale? Va reuşi să le insufle încredere. Da, pentru că imediat după pauză, în minutul 55 – vine golul celeştilor. Lovitură liberă din lateral, cu o traiectorie imposibil de înţeles pentru portarul Kingson, întins ca o panteră şi urmărind cu ochii disperaţi balonul JABULANI… care se opreşte-n poartă… Marcă înregistrată: Diego FORLAN.

’64 MARE RATARE SUAREZ din pasa lui FORLAN… ’70 O MARE INTERVENŢIE  A LUI KINGSON la şutul lui SUAREZ… Oare mai are suflu Uruguayul să închidă cu gol partida? Cât va conta forma fizică a africanilor?

84.000 de oameni freamătă pe stadionul SOCCER CITY. Cine merge mai departe? E minutul 76, şi în curând echipele se vor retrage în aşteptarea prelungirilor… Forlan şi Suarez mai au însă ceva timp să combine la lovituri libere, cornere…

1-1 ar fi un rezultat corect, dar ştiu şi ei că nu se poate termina aşa. Un contraatac în haită cu Maxi Perreira îl exasperează pe Forlan. Mai sunt cinci minute… şi ecuaţia celei de-a doua semifinaliste încă nu e rezolvată!

Mai e un minut… aş vrea să-l văd pe Kingson la loviturile de la 11 metri. În acelaşi timp, mă gândesc şi la un meci între căpitanul lăncierilor, Suarez şi Mama Olandă! Ştii ceva – cele două dorinţe nici nu se exclud reciproc!

Corner în ultimul minut regulamentar pentru africani, însă nu iese nimic. De la margine se arată 3 minute de prelungire… cu parfum de gol de aur, dacă ne luăm după prima repriză. Dar nu e cazul. Avem prelungiri, deocamdată…

PRELUNGIRILE

… încep cu Ghana în atac. Joacă până la urmă, acasă – nu? Primul corner. Al doilea corner. E de formă presiunea africanilor? Nu e nimic de formă, numai că un gol, pentru a se coace, pentru a trece din posibilitate în realitate, are nevoie de multe condiţii… În prima repriză a prelungirilor GYAN e în careul adversarilor, insistă pentru un balon şi se accidentează la gleznă. Vrea să joace în continuare – fie şi şchiopătând! De cealaltă parte, o fază cu Abreu în careul ghanez – ne lasă impresia unui penalty neacordat.

A doua repriză a prelungirilor, ultimele 15 minute dintr-o luptă între echipe care se pricep la jocul  numit fotbal. Dacă Suarez sau Forlan nu reuşesc nimic, vor avea fiecare un şut – şi atât. Asta o ştie şi Gyan, şi trimite un cap puternic puţin peste poarta uruguazenilor… Bătrânul Appiah se aruncă şi el în luptă. Gyan mai încearcă o dată dar se opune Scotti. Poate ultimul corner – nu, mai vine unul, apoi o lovitură de la margine – şi Prince Buateng ratează de puţin… Se numără secundele … Vuvuzelele au înnebunit de-a dreptul la ultima fază a meciului, asaltul ghanez e total şi lui SUAREZ nu-i mai rămâne decât un nobil (sau discutabil?) sacrificiu: scoate cu mâna de pe linia porţii – PENALTY (şi cartonaş roşu pentru nouarul uruguayan) – GYAAAN trage în TRANSVERSALĂ!!!! INCREDIBIL!!!! Se ajunge la…

LOVITURI DE DEPARTAJARE

De-acum MUSLERA şi KINGSON intră în rolurile principale…

Primul va apăra africanul. Forlan îl bate simpu. Urmează Muslera şi revine la punctul de la 11 metri cine credeţi?… GYAN! Nu oricum, ci cu gol la vinclu!!!! Victorino trage şi el la vinclu, dar în partea cealaltă. Appiah marchează deşi Muslera atinge un pic mingea. Scotti marchează pe centrul porţii. Mensah, căpitanul trage fără elan: apără MUSLERA! DAR apoi, MAXIMILIANO PEREIRA TRAGE PESTE!!! ADDIYAH trage salb – sau apără uruguayanul, cine mai ştie? E rândul lui ABREU zis NEBUNUL – care înfige cuţitul încet dar cât se poate de mortal şi toată lumea plânge… însă numai Uruguay merge mai departe în semifinale!

GYAN - living football