Terminus Paradis

In 1998, anul lansarii filmului, armata era inca obligatorie in Romania. Nu intraseram in NATO (2004) si nici nu trecuseram pragul spre Europa (2007). Tara parcursese aproape un deceniu de libertate, dar lumea nu se trezise din euforia postrevolutionara.

Vezi filmul si intelegi ca unele institutii se schimba mai greu. Intelegi ca Lucian Pintilie trage un semnal de alarma: asa nu mai merge, baieti! E timpul sa opriti trenul, sa stabiliti ultima halta, sa va angajati serios pe drumul schimbarii!

“Paradisul” primului deceniu dupa schimbarea regimului Ceausescu se apropie de sfarsit, fara ca poporul sa bage de seama acest lucru. Isteria pe care o dezvolta personajele filmului e un rezultat al libertatii de a nu-ti recunoaste Creatorul, Parintele, Legile Lui, iar aceasta nu poate duce decat spre anarhie sau absurd…

Filmul ne ofera o noua perspectiva asupra parabolei Fiului Risipitor, in sensul ca Evanghelia trebuie citita cu toate simturile: daca Fiul cel mic al Tatalui a fost porcar si s-a hranit cu roscove, atunci – pare a spune Pintilie -, hai sa va fac sa simtiti, in scaunele voastre comode de spectatori, mirosul unei crescatorii de porci!  Noi, spunem ca … a reusit!