Conservatoire National de la Region - St Maur des Fosses

Nu departe de Paris, la  vreo 10 km – se afla o localitate linistita, Saint Maur de Fosses. Aici a avut loc, saptamana trecuta, Finala Editiei 2011 a Concursului “CMF”.

Ne-am bucurat sa constatam buna organizare si avem motive sa laudam seriozitatea organizatorilor: orarul a fost respectat, ceea ce nu a fost usor.

Un cuvant de apreciere si multumire pentru profesorii care s-au straduit sa slefuiasca talentul micutilor pianisti!

Am invatat ca la un concurs se aplauda altfel decat la un concert: mai retinut, nu de alta – dar nu poti influenta JURIUL cu zgomotul palmelor tale!

Ne-am reamintit ca “junioratul” are o data fixa la care se termina, oficial – 18 ani. Dar nu are data certa de inceput. Astfel, la categoria SUPERIEUR II, unde ne-am inscris (Tudor, 10) – au participat atat copii mai mici decat el, dar si adolescenti in toata regula, care cu putina incredere ar fi putut lucra ca baby-sitteri in vacanta scolara …

Am invatat pe pielea noastra ca adrenalina si emotiile parintilor sunt poate chiar mai mari decat ale copiilor care concureaza: intre un roller-coaster de la Disney si un fotoliu confortabil dintr-un minunat amfiteatru, atunci cand pe scena e copilul tau – nu gasesc ca e o mare diferenta!

Tudor a primit “a treia medalie” la categoria lui: dar lectia cea mai importanta pe care a absolvit-o cu aceasta ocazie este a vointei de a duce pana la sfarsit un lucru inceput, de a nu abandona. Pentru acest lucru si pentru bucuria reintalnirii Parisului, ii multumim!