Jurnalistii au nevoie de subiecte fierbinti si de surse credibile pentru a aduce la cunostinta publicului larg partea nevazuta (dar interesanta) a lucrurilor pe care le cerceteaza in amanunt.

Pentru asta, munca lor de investigatie se apropie in mare masura de cea a detectivilor particulari. Urmarirea, inscenarea, mituirea – sunt arme firesti, la moda de multa vreme in lumea presei democrate.

Iata de ce ni se pare un pic straniu, ca zilele acestea asistam la o spectaculoasa repunere in discutie a valorilor privind respectarea vietii private a cetatenilor: hei, nu aveti voie sa patrundeti chiar oricum si nici oriunde cu bocancii vostri de jurnalisti, folosindu-va de axioma libertatii presei!

Familia Murdoch va fi audiata in Anglia, pentru ca nu e normal – spun politicienii de acolo – ca voi, jurnalistii, sa ne ascultati telefoanele; sa ne mituiti politistii etc. Speram sa asistam la o dezbatere publica interesanta, al carei ecou sa se faca auzit pana la noi in Balcanioara. Unde, sa o spunem pe sleau: traditiile ascultarii cu urechea nu lipsesc si nu tin de regimul pe care, temporar,  il exersam …  🙂