Cand putem avea pretentia sa stim ca o lege pe care am pus-o sa guverneze vietile noastre, sa asigure functionarea normala a unui domeniu al societatii … este perimata, trebuie carpita sau daramata si in cele din urma, inlocuita?
Intr-un singur mod. Mai intai trebuie sa constatam ca legea respectiva “s-a invechit”, a ramas in urma timpului (sau a vremurilor 🙂 …!). Printr-un spirit de observatie “de bun simt”, vedem cu ochiul (ramas) liber, ca legea respectiva nu-si mai indeplineste menirea pentru care a fost conceputa si data tuturor spre ascultare.
Iar in momentul in care o lege devine neputincioasa, doar cei care nu pot altfel mai asculta de ea, iar cei care pot s-au invatat sa o ocoleasca; cand lucrurile in fapt se intampla altfel decat lucrurile inscrise in imaginarul perfect al dreptului, atunci e timpul interventiei: caci o lege neputincioasa e o lege nefolositoare!
E ca si cum n-ar fi.
Degeaba-mi spui ca beneficiez de servicii medicale “gratuite”, daca ajuns pe patul de spital, fiecare schimbare a cearceafului ma costa!
Pe de alta parte, nu ar trebui sa avem pretentii prea mari de la legea cea noua. Ea nu e decat inmanuncherea sperantelor intr-un viitor mai bun, daca nu cumva, cineva, din interese de moment, include niste “bug”-uri despre care vom afla mai incolo (~ si “care vor bubui”) in viitor … Declaratiile si zambetele cele mai candide pot ascunde de multe ori intentii rau-voitoare.
In esenta, doctorul Raed Arafat ne spune: schimbati legea, dar va rog aveti grija la ce s-a construit pana acum in sistemul de urgenta … Va rog, nu daramati eforturile pe care le-am depus pana acum, pastrati ce e bun!
Personal, simt nevoia sa scriu aceste randuri si din dorinta de a-i multumi personal – dumnealui si celor multi angrenati in serviciile medicale de urgenta, pentru ca am avut prilejul sa ii cunosc si sa verific functionalitatea lui “112” pe propria-mi experienta.
De aceea, cred ca e bine sa revolutionam sistemul medical printr-o lege care sa prevada cati bani trebuie platiti in avans si in rate, astfel incat cearceafurile sa se schimbe “gratuit” in spitale :-), dar totodata, sa ne aducem aminte de vorba filosofului care sugera ca dupa baie, ar fi indicat sa nu se arunce si copilul, odata cu apa cea murdara din copae …
Leave a Reply