Valoarea testamentara a ultimei opere scrise de Giacomo Puccini, rezulta nu numai din tema aleasa – enigma iubirii, a sangelui care se-nfierbanta pana da in clocot -, dar mai ales din faptul ca a trebuit continuata de un elev al sau, Franco Alfano: “Turandot” a fost un testament care a obligat la actiune pe urmasul desemnat sa continue opera Maestrului sau!

Aria “Nessun dorma!” este cea care incepe actul final – nimeni nu are voie sa doarma in Pekin, toti supusii au de lucru: sa afle numele lui Calaf, principele tatar care a rezolvat ghicitorile printesei Turandot …

“Nessun dorma! Nessun dorma!
Tu pure, o Principessa, nella tua fredda stanza,
guardi le stelle che tremano d’amore, e di speranza!
Ma il mio mistero è chiuso in me; il nome mio nessun saprà! No, No!
Sulla la tua bocca lo dirò
quando la luce splenderà!
Ed il mio bacio scioglierà il silenzio che ti fa mia!
(Corul: Il nome suo nessun saprà… E noi dovrem, ahimè, morir, morir!)
Dilegua, o notte! Tramontate, stelle! Tramontate, stelle!
All’alba vincerò!
Vincerò!
Vincerò!”

 In cursul serii de ieri, Opera Romana din Bucuresti a tinut sa omagieze – printr-un “concert-spectacol”, personalitatea Luciei Becar, avandu-l ca invitat special pe tenorul bulgar Kamen Chanev, care ne-a entuziasmat – ridicandu-se cu o treapta peste celelalte voci care au incercat sa-i tina pasul. Poate Irina Iordachescu – in rolul sclavei Liu -, dar si Corul Operei Romane sau Dirijorul Tiberiu Soare – sa merite un cuvant de multumire special!

Pentru ca gandim prin comparatie – si pentru ca (mai) avem la dispozitie YouTube, iata mai jos cateva interpretari ale celebrei arii “Nessun dorma”. Credem ca Chanev are locul lui binemeritat printre cei mai mari!