Filmul se ia la tranta cu problematica utopiei.

In cazul nostru, cea comunista – aflata (“intamplator – adica s-a intamplat pe bune” 🙂 ! ) la indemana, traita “pe pielea noastra” … E bine sa scriem cat mai mult despre trecutul nostru, nu numai pentru a-l intelege, dar pentru a provoca dialoguri intre cei care l-au trait si cei care abia au auzit cate ceva despre el. Reimprospatarea bateriilor cu o gura de aer (proaspat radiat) din mai 1986 – ne-a prins nostalgic de bine …

Calea cunoasterii pe care o parcurgem purtati de mana tanarului regizor Gabriel Achim – este cea a “filmului in film”: Adalbert este un fecior ferches, proaspat angajat ca prelucator prin aschiere in sistemul care nu cunostea somajul (nici paine fara munca – nici munca fara paine). Lucreaza la bancul sau de lucru, pilind de zor cu o pila al carei maner era crapat. Asta – ii cauzeaza, normal, bataturi pe care le indura cu greu. Intr-o noapte de perpeleala, strajuit de doi ingeri – unul alb si altul negru, Adalbert are o epifanie: da’ daca schimba el maneru’ pilei – va scapa de chin? Va fi altfel, lumea lui? Ei bine, da! Minunea se intampla, Adalbert scapa de chin … adica de lumea lui “las-ca-merge-si-asa” iar ecoul victoriei repurtate asupra raului, inflacareaza massele din sala de sedinte si spectacol (sedinta ca spectacol!): ele aplauda, fara a intelege, un mesaj difuzat pe sub nasul cenzurii … anume ca este atat de usor sa schimbi Raul in Bine – numai sa ai curajul de a pune degetul pe rana, sa visezi ceea ce trebuie, chiar daca nu ai voie: caci intr-o utopie, mai ales visele sunt cele vegheate si … cenzurate!

In timp ce filmul se blocase in loop undeva la etajul 7 al unui bloc cu liftul stricat, urmarind pasii mici ai unei batrane – mama directorului general adjunct, ma gandeam printre hohote: cand si cum o sa fie prezentata MUNCA in acest nou film despre comunism?

Ei bine, desi filmul vorbeste despre accidente de munca si modul in care ar putea fi ele evitate – prin filme educative, protectia muncii, etc … MUNCA PROPRIU-ZISA NU APARE IN FILMUL lui Gabriel Achim – decat in vis! Ceea ce, sa recunoastem – este o performanta care ne-a surprins in mod placut!

Ca prieten al filmului, ma grabesc sa dau un mare LIKE si va invit pe toti sa va faceti timp sa-l vedeti, caci ceva imi spune ca nu va sta mult timp pe ecrane … :-)!

Un cuvant special pentru rolul de mare forta pe care il realizeaza actorul Doru Ana – ai spune ca intregul film s-a construit in jurul lui! Felicitari, Maestre!

Doru Ana