Saptamana trecuta am fost chinuit de “durere de dinti” – sau cel putin asa spuneam, la inceputul perioadei.

Urmare a intalnirilor cu medicii, odata cu realizarea schimbului de informatii, am inteles ca a fost vorba despre o inflamatie care a apasat asupra nervului mandibular. Dupa ce am aflat locul acestuia, dupa ce i-am admirat robustetea, am ramas impresionat de felul cum trece (frumosul de el !) printr-un canal sapat exact prin falca, pe sub masele, protejat de o structura osoasa densa, sa-i fie lui bine si noua rau: caci lichidul produs de o inflamatie oarecare nu are pe unde se retrage …

Am avut prilejul sa reflectez asupra esentei durerii, si anume aceea ca … nu este transmisibila. Ca fiecare trebuie sa poarte durerea sa, ca nu exista posibilitatea de a imparti cu altul ceea ce ti-e tie dat sa suferi.

Durerea tinde sa ne insigureze, sa ne faca uriciosi – radem mai putin, rabdam mai greu, tresarim mai usor atunci cand in capul nostru nu auzim decat urletul inabusit al dominantei pe care trebuie sa o suportam, neavand incotro.

Exista si o intreaga piata a calmantelor pentru durere, din care eroul local – Algocalminul -, nu mai poate fi procurat decat numai cu reteta … Aceste calmante iti creeaza o stare de ameteala pentru ca probabil se adreseaza sistemului nervos in general si sunt gandite cu “raza larga de actiune”: sa-ti adoarma simturile pe de-a-ntregul, nu numai bucatica pe care ai dori tu sa o adormi …

In final, sa va mai spun ca am delimitat pe pielea mea cele doua trepte mari ale durerii: zona suportabilului, a ceva care pleaca de la sacaiala, trece prin tensiune nervoasa si neliniste dar se opreste inainte de a intra in sfera chinului. La randul ei, zona insuportabilului se poate imparti in flash-uri care trec, dand speranta revenirii la normal … si perioade mai lungi de zvarcolire, cand te intrebi cu ce anume ai gresit – ca tocmai tie sa ti se intample asa ceva?!

Oare suntem condamnati, odata cu trecerea anilor si prin perceperea propriilor noastre dureri, sa invatam cum se numeste – stiintific -, si la ce foloseste … fiecare bucatica din corpul nostru?!

Nervul alveolar inferior … la locul potrivit pentru a da alarma fara gres: nici o durere nu scapa nesemnalizata!!