1 Decembrie 1995 e o data importanta in istoria Mediei romanesti. Eu o leg de emisiunea de dimineata a lui Florin Calinescu, cea care ma facea sa intarziu la servici pentru ca simteam atunci ca trebuie sa stau lipit de ecran … Tineti minte “Cu manutzele astea doua …!” si apoi arunca cu banii, de parca ar fi vrut sa rada in nas inflatiei 🙂 …

Pe 2 mai 2001, la o zi dupa ce fusese programata lansarea oficiala, incepe sa emita OTV-ul lui Dan Diaconescu. Abia dupa tomberonul lui Tolea, aparitia vrajitoarelor in direct si interminabilul serial Elodia, OTV a inceput sa existe ca televiziune. De ce? Cineva spunea ca “asta au dorit romanii” … sa ne lasam atat de usor pacaliti?!

Nu mi-am pus pana astazi problema asemanarii de nume intre cele doua statii.

Dar nu cred ca numele sunt alese intamplator … chiar daca in spatele “O”-ului din OTV sta “Oglinda” … Va fi fost nimereala, veti spune – se poate.

In timp ce reflectam la otevizarea Romaniei si cauzele ei, caut si la vecinii de dincolo de Ocean (la trend-setteri) … si ce gasesc? Oxygene TV … asa se numeste OTV-ul lor! Pe langa imaginatia dar mai ales resursele lui Dan Diaconescu, baietii de la Oxygene TV au atins culmea reality-show-urilor. Pe care, acum vor sa o depaseasca, cum altfel decat socandu-i pe americani cu un serial in care un rapper isi prezinta cei 11 copii pe care-i are cu 10 femei diferite!

Serialul se cheama “All My Babies Mamas” si a dat nastere la un val de reactii negative din partea 1. celor care apara valorile familiei traditionale; 2. celor care se ocupa de drepturile copilului; 3. celor care apara drepturile femeilor si 4. celor care apara drepturile negrilor – afro-americani!

Omul occidental se cauta pe sine in reality-show-uri, promovand senzationalul, maneaua generatoare de audienta cu orice pret! Valorile traditionale sunt aparate, dar la fel este aparata si libertatea de expresie: daca nu-ti place, esti liber sa nu te uiti (la acest show)! Undeva, rationamentul este gresit, pentru ca nu ia in calcul o premisa atat de importanta cum este rolul educativ al mass-media.

Iata mai jos un fragment de dezbatere care ar trebui sa ne dea de gandit: