Care sa fie legatura intre locuri si legi?

Exista o “lege a pamantului”, acea “lege nescrisa”, veche, mostenita din mosi-stramosi …

Fiecare pamant tine la legea sa, de parca legea l-ar tine laolalta.

In afara legii proprii, fiecare pamant se considera “deschis” si fragil in fata cotropitorilor. Pentru ca alogenul (sau veneticul) nu vine fara de lege pe pamantul autohtonului, dar e preferabil ca el sa “ramana in legea lui”, sa o tina “la purtator” – pentru ca altfel, nu-i asa, unde-am ajunge? In Turnul Babel, fireste (faza post cataclism)!

Pamantul nu se amesteca, dealul nu coboara la campie si nici muntele nu devine peste noapte litoral. Dar culturile traditionale simt pericolul amalgamului atunci cand obiceiurile lasa loc discutiilor sau nuantelor … Un obicei nu se discuta, ci se respecta intocmai, de cele mai multe ori in mimetism caraghios – mai ales atunci cand intelesul initial (sensul) s-a pierdut.

Ce invatamant sa tragem din cererea Primarului orasului Miercurea Ciuc, ca toti romanii din orasul sau sa vorbeasca, ca pe vremuri, limba maghiara? Ca omul e un patriot maghiar? Ca omul e ramas in urma vremurilor? Ca dimpotriva, e un instigator? Mai degraba, l-as defini ca un tip legat profund de locul in care s-a nascut – si de aceea, ii acord aproape fara rezerve dreptul de a-si iubi si apara legea locului – aia care se aplica, chiar daca nu e trecuta in Constitutie.

Insa il rog sa o faca mai intelept, pentru a nu inflama sensibilitatile noastre romanesti din Ardeal! Indraznesc chiar sa-i sugerez un exemplu dintr-o alta parte a lumii, in care o societate traditionalista (fundamentalism islamic) plaseaza legea locului intre alte legi de bun simt: in felul acesta impactul se atenueaza, iar muzica devine oarecum dansabila …

Prin amabilitatea corespondentilor nostri din insoritul Dubai, trimit Primarului din Miercurea Ciuc – pe langa salutari -, un afis cu REGULILE DE COMPORTARE IN MALL-UL DIN DUBAI… Vedeti ceva jignitor in cele de mai jos?

Regulile Mall-ului din DUBAI sunt dure ... dar cum pot fi altfel LEGILE LOCULUI, in societatile traditionaliste?

Regulile Mall-ului din DUBAI sunt dure … dar cum pot fi altfel LEGILE LOCULUI, in societatile traditionaliste?