Faptul ca statul elen a hotarat sa amane sarbatorirea zilei de 1 Mai – motivand ca de data aceasta sarbatoarea muncii a cazut “impropriu”, in Postul Mare … mi se pare o masura ce trebuie salutata si, in viitor, imitata.
“A petrece” inseamna, in viziunea balcanica a lumii, a o lua pe langa drumul drept si monoton al rutinei zilnice, o trecere peste necazurile cotidiene, … o eruptie nu de putine ori vulcanica, ce are drept combustibil principal alcoolul, iar in secundar muzica vesela, ascultata tare, pana la vecin cel putin …
Ori, Biserica Ortodoxa a Greciei a simtit ca nu e cazul. Politicienii au inteles si ei, ca nu e cazul. Un popor s-a supus cuminte unei ajustari de calendar, aratand ca se pot face sacrificii mici cu semnificatii mari.
In timp ce grecii, probabil scuturati de criza, isi construiesc o noua mentalitate – mai responsabila -, iata-i pe fratii lor, romanii, cum isi continua mini-vacanta cu mici si bere, aberand despre iertarea pe care o cer de la Dumnezeu, targuind cu acesta faptele bune aflate pe o lista inca nescrisa …
Singurul lucru care m-ar contrazice ar fi dorinta noastra de a consuma sezonul estival dintr-o suflare, vara fiind mai scurta in Romania. De aceea, sa urmarim cu un dram de ingaduinta imnul lansat de Mazare la Constanta, sub stindardul ideii “pofta de viata (ne vine mancand)” … :-)!
Leave a Reply