Acum 100 de ani, in Iulie 1913, Bucurestiul devenea Capitala Balcanilor.
Aici s-au intalnit pentru a incheia prin negocieri directe cel de-al doilea razboi balcanic, reprezentantii natiunilor combatante: Venizelos al grecilor, Pashich al sarbilor, Vukotich al muntenegrenilor, Tonchev al bulgarilor, Maiorescu al romanilor …
Dupa un razboi de 33 de zile (si dupa izbucnirea unei epidemii de holera in randul armatei romane), s-a urmarit sa se ajunga cat mai repede la concluzii … mai intai, romanii au primit sudul Dobrogei – Cadrilaterul – de la bulgari, apoi i-am ajutat cat s-a putut sa ramana un fel de “forta ponderatoare” intre sarbi si greci.
Batalia diplomatica intre fostii aliati ai primului razboi balcanic (disputat de cei mici impotriva Turciei si incheiat cu Pacea de la Londra), s-a purtat in principal in problema Macedoniei – teritoriu care si astazi reprezinta o dilema pentru politicienii bulgari, sarbi si greci: exista entitatea teritoriala ca atare dar nu exista poporul si nici limba macedoneana! De aceea, fiecare a cautat sa obtina o bucata cat mai mare din aceasta provincie de granita … grecii si sarbii castigand in fata bulgarilor, infranti, acestia din urma considerand tratatul de la Bucuresti ca o catastrofa!
Incepute la sfarsitul lunii Iulie 1913, negocierile iau sfarsit in 8 August iar doua zile mai tarziu se semneaza Tratatul de la Bucuresti.
Mai trebuie sa consemnam faptul ca romanii au fost cei care s-au opus cu succes prezentei turcesti la Bucuresti, considerand – cu cat curaj si ce prestanta! – ca problema este a natiunilor balcanice, iar Turcia nu ar ar avea de ce sa fie invitata … Turcia, spaima tinerelor natiuni din Blacani, nascute pe ruinele Imperiului otoman, a fost invitata sa stea acasa la ea, si nu a avut incotro: a ascultat de noi!
Vocea romaneasca in Europa incepea sa se faca nu numai auzita dar si respectata: putea fi tanarul regat un factor de stabilitate in Balcani? Au trecut 100 de ani, in care am avut parte de doua razboaie mondiale, un experiment comunist si o epoca de tranzitie spre cele 8 euroregiuni care se vor lua la intrecere pentru fondurile europene … Ce-a mai ramas din maretia acelui moment? Analizati “Partidul Conservator” intre momentul lui de atunci si cel de-acum si veti avea, poate, unul din raspunsuri …
Leave a Reply