Stati jos pe scaunele voastre, si tineti-va bine de ele!

Daca nici voi nu ati auzit pana acum de profesorul David Easton, e timpul sa analizam impreuna definitia politicii data de acesta in 1965, si care a ramas in cartile de profil:

“Politica este o activitate sociala, prin care resursele (limitate si distribuite inegal), sunt alocate de catre o autoritate, a carei putere legitima este garantata prin forta.”

Degeaba cautati in definitia politicii “binele comun” sau “dreptatea pentru toti”! Nu, mai degraba reflecatm la prezenta necesara a conflictului, ca o preconditie pentru politica. Fara conflict, nu exista politica – nu-si are sensul dezbaterea!

Conflictul are diferite surse: faptul ca dorintele noastre depasesc resursele, sau ca resursele – fie ele materiale sau spirituale sunt distribuite inegal (atentie, nu am spus nedrept!) pot duce la conflict… Imaginati-va ce se poate intampla daca pe planeta noastra ar incepe o penurie de apa potabila! Sau, sa ne gandim la razboaiele religioase, care continua sa faca victime si in ziua de azi!

Politica se hraneste din conflicte, sau altfel spus: fara stari conflictuale, nu se justifica existenta politicienilor. Ah, ca sunt unii care alimenteaza lista cu propriile lor prioritati, atunci cand creeaza conflicte artificiale pentru a-si justifica existenta si statutul, asta e altceva …

M-as bucura sa definim impreuna conflictele “serioase” ale politicii romanesti, pentru a calcula unghiurile posibilelor rezolvari. Pana atunci, sa studiem in continuare cursul de politica intitulat “Political Phylosophy. An Introduction” – sustinut online de Prof Furio Cerutti pe platforma iversity: https://iversity.org/c/24?r=fa898

Sistemul Politic - dupa David Easton (1965)

Sistemul Politic – dupa David Easton (1965)