Ar trebui sa ne intoarcem in timp la Heraklit, care folosea deja termenul de “polemos” – pentru a defini “lupta” la nivelul ideilor, spre deosebire de cea de pe campul de bataie – acolo razboiul era treaba lui Ares – si de aceea era preferat termenul “arhios”/”areos”.
Conflictul este acel moment al unei relatii sociale in care un actor se straduieste sa-si impuna propriile idei si preferinte in fata opozitiei altuia.
Ca e non-violent (politic) sau e violent (razboi), conflictul cuprinde atat forma – tensiunea (starea de conflict) cat si fondul – povestea din spate, motivele si desfasurarea conflictului.
Nu pot sa nu-mi aduc in amintire perioada aparent “fara conflicte” in care statul comunist era garantul linistii sociale, si cat de dureroasa era linistea nefireasca lasata cu de-a sila peste Romania … Conflictul mocnea de fapt, si razbatea in fiecare banc cu Nea Nicu … Poate ca urechile celor care au trecut astazi de 45 de ani isi aduc aminte de linistea aceea nefireasca si sunt gata sa o confunde, nostalgic, cu o stare de bine pe care am pierdut-o, dar la care speram sa nu ne mai intoarcem niciodata!
Sa ramanem mai bine in zona polemicii, a politicii, a luptei de idei care cauta sa se impuna cu orice mijloace (oribile mijloace, le-am descoperit intre timp si ne-am inspaimantat!) … decat sa ne intoarcem la linistea nefireasca. Sau, mai rau, sa trecem si prin fazele conflictului violent … Nu, mai bine sa ne pregatim cu rabdare si intelepciune de campania murdara care se pregateste pentru prezidentialele de anul acesta, decat razboiul sau comunismul.
Dar fara murdarie in politica … oare nu se poate?! Caci fara politica, am inteles ca nu avem cum trai: spunea James Madison (al patrulea Presedinte al SUA, in lucrarea “The Federalist” – “doar daca oamenii ar fi ingeri, nu ar avea nevoie de guvernare!”.
Si iata, am avut parte – si de liniste si de zgomot – si stim sa facem diferenta intre cele doua stari! Adevarata politica se face cu zgomot – cel putin la popoarele cu sange mai cald … 🙂
Leave a Reply