Cât de mult contează vechimea unei democraţii pentru ca aceasta să funcţioneze corect? Câte state putem număra în rândul „democraţiilor liberale” – şi câte nu ar trece testul maturităţii, rămânând la un nivel de originalitate mai mică sau mai mare?
Ne punem aceste întrebări pentru că am fost jigniţi în aceste zile de afirmaţia usturătoare a lui Jan-Werner Mueller, Profesor de Politică la Universitatea din Princeton, care cerea conducătorilor de la Bruxelles – din viziune americană asupra lumii -, să inventeze urgent mecanisme de respectare a regulilor Clubului select pe care-l conduc sau altfel spus, să devină cu adevărat metropolitani … Profesorul american căuta (parcă anume pentru noi), să afle cauzele fragilităţii democraţiilor reintroduse acum un sfert de secol în fostele ţări din „lagărul socialist”. Pericolul semnalat? Instabilitatea politică, concubinajul unor democraţii cu tradiţie alături de mici despoţii cu iz naţionalist şi, în cele din urmă, dizolvarea Uniunii. Mai mult, încălcarea regulilor s-ar face acum fără urmări, pentru că nici un membru, odată ce a fost admis pe baza propriei cereri, nu poate fi exclus uşor. Uniunea se poate părăsi numai prin voinţă proprie, pe principiul „la ieşire – ca la intrare”.
Să cităm dar articolul, încercând o traducere din revista „Foreign Affairs”, numărul martie/aprilie 2014, p 18: „În timp ce democraţia în regiune (Estul Europei, n.n.) se află sub un atac susţinut, Uniunea Europeană a făcut prea puţine. O parte a problemei este aceea a funcţionalităţii criteriilor de la Copenhaga, care s-au dovedit a fi prea generale şi care s-au aplicat inconsistent. Elitele Uniunii Europene au presupus greşit că aderarea noilor membrii la regulile pieţei comune – i-ar certifica automat ca democraţii mature. Chiar şi ţări care în mod evident nu erau pregătite pentru a primi statutul de membru cu drepturi depline, ca de exemplu Bulgaria şi România, au fost lăsate înlăntru, cu speranţa că odată intraţi în Clubul European, barbarii se vor transforma în democraţi cu acte în regulă. Aceste speranţe s-au construit fără asigurări, iar după admitere, Bruxelles-ul are şi mai puţin control asupra lor ca înainte.”
M-a scuturat bine, trebuie să recunosc, comparaţia românilor cu sălbaticii Europei – în sensul că încă nu ne-am fi dat bărbile jos, că încă suntem „înapoiaţi politic”, fragili în faţa populismului şi a demagogiei … Dar nu-i aşa, oare?
Ţara noastră e surprinsă ca exemplu-„aşa, nu!”, în cadrul unui fenomen mai larg. Ponta şi Antonescu nu au fost singurii care s-au jucat cu impeachment-ul unui Presedinte ales liber de popor, dar probleme similare ar fi şi în Cehia (unde Presedintele Milos Zeman ar fi sfidat Parlamentul pentru a-şi numi propriul Prim-Ministru-marionetă – vă sună cunoscut?) sau, şi mai grav, în Ungaria lui Viktor Orban unde acesta a încălcat flagrant regulile democraţiei prin atacuri la presă şi la judecători, fără a fi pedepsit în vreun fel.
Crizele constituţionale au ajuns la modă în această parte a lumii, care ar fi putut să fie – şi încă ar putea să fie, pentru optimişti – un exemplu de tranziţie de catifea de la autoritarism la democraţie. O altfel de soluţie la ocuparea militară practicată pe faţă de americani, „eliberatori” moderni ai unor despoţii orientale – Afganistan şi Irak.
Cum e posibil ca Estul Europei să fie perceput atât de rău în afară, ne întrebăm? Pentru că scopul de a face politică – a adera şi apoi a sprijini o ideologie (de dreapta sau de stânga) – nu s-a constituit ca atare, a rămas încă nepătruns de clasa conducătoare. Cel puţin cazul României, pe care l-am trăit în ultimii 25 de ani – îl cunoaştem bine. Avem de-a face cu partide fără ideologie, care sunt dispuse în orice moment să închege sau să desfacă alianţe fără sens, în scopuri pur economice, de îmbogăţire rapidă. În România, oamenii politici au trecut brusc de la cântatul osanalelor şi ridicatul în slăvi ale unui Conducător unic, la o politică a propriului interes, în care propria persoană se află în centrul atenţiei. Eul care nu ştie să piardă, care vrea numai să câştige – zile la putere şi zile în general … De aici groaza de compromisuri imposibile care se fac. (Vezi partidele noi, care apar în Parlament după alegeri, vezi alianţele absurde între duşmanii de ieri …)
Cu asemenea politicieni, care gonesc după înavuţire – e normal să reflectăm în oglinda celui care ne priveşte din afară, cu detaşare şi obiectivism, un groaznic spectacol de primitivism al simţurilor, care cere pentru a fi stăpânit, mai degrabă o conducere despotică şi nu o democraţie. Un despot e capabil, prin încruntarea sa jucată sau serioasă, să-şi asume rolul de mare păpuşar, de sforar care pune lucrurile în mişcare sau le ţine în frâu, după cum dictează massele în sondaje bine analizate.
Unde e democraţia, atunci când tot arsenalul anti-democratic e permis: listele cu votanţi sunt aproximative, voturile sunt cumpărate, turismul electoral e dovedit iar plata jurnaliştilor pentru a îmbrăţişa o cauză, pretinzând că-şi păstrează independenţa radiază în fiecare seară din televizor?
În secolul al XIX-lea, cazurile de canibalism la triburile africane erau în măsură să pună pe gânduri minţile uimite ale intelectualilor europeni. Poate de aceea, Hegel atrăgea atenţia în „Prelegerile sale de de filosofie a istoriei” – vorbind despre Africa şi căutând să explice desconsiderarea omului ca fiinţă cu demnitate, asupra cauzei inferiorităţii (la vremea aceea) a negrilor subsaharieni. Ar fi două principii care pot fi puse la conducerea unui stat: fie ne lăsăm conduşi de Spirit (adică de Idee, de ceva mai presus de interesele materiale), fie ne lăsăm conduşi de Om (adică rămânem în orizontul îngust al egoismului material).
Dacă punem Omul la conducerea Statului, dacă îl admitem în centrul Universului social, înseamnă să ne resemnăm că ne vom lăsa conduşi de subiectiv şi arbitrariu. E ca şi cum am recunoaşte, dintru început, că nu ne-am propus să facem o treabă serioasă, de durată – pentru că nu ne propunem mai mult decât să schimbăm un despot cu un altul, acceptând biciul „pentru că altminteri nu e ordine” şi asistând neputincioşi la înflorirea camarilelor ce-i însoţesc.
Dacă vom accepta însă evidenţa că singura obiectivitate statornică (pe care o putem doar intui) este Spiritul universal, vom putea spera la demnitate şi la recăpătarea unei viziuni de ansamblu asupra istoriei noastre. Cum să ajungem să vedem nevăzutul? Când vom ajunge să punem valorile înapoi la locul lor?
Deocamdată, jigniţi sau nu, suntem în mod real ţinuţi în afara Istoriei de inferioritatea celor mândri şi oportunişti, care – lipsiţi de orice smerenie – s-au pus pe ei înşişi centrul universului, pentru a descoperi în curând că de fapt, conduc o biată colonie, iar bătaia e pe-un post de … guvernator! Bun şi acela, dacă le-aduce sacii plini! Ce este cu adevărat trist? Rămânem cu bănuiala că cineva a speculat intenţionat slăbiciunile umane după lansarea proiectului „Europa celor două viteze” şi s-a distrat copios acumulând bogăţii de nebănuit pe seama inferiorităţii oportuniştilor din Est!
March 26, 2014 at 9:38 pm
Nu, un american nu ar trebui sa se intrebe daca este in urma europenilor, pentru ca europenii inca nu inteleg ce inseamna ce este libertatea. Ce tara ocupa America cu tunurile? In Irak si Afganistan se afla acolo cu acordul guvernelor, nu impotriva lor. Deci nu se poate vorbi despre o “ocupare”.
Americanii au inteles ca exista si o a treia posibilitate care poate fi pusa la conducerea unui stat. Numai ca pentru europeni este greu de priceput.
LikeLike
March 26, 2014 at 9:52 pm
Buna seara Cristina, la noi e seara, cel putin … Ai apucat sa citesti articolul sau te-a deranjat teaser-ul?
Interesanta pozitia ta, dar armata americana are nevoie de … ocupatie, ca sa glumim un pic! 🙂
LikeLike
March 26, 2014 at 9:54 pm
Am dovedit ca am citit articolul prin ultima propozitie din comentariu. Nu, armata americana nu are nevoie de ocupatie….pentru ca nu ocupa nimic….
LikeLike
March 26, 2014 at 10:02 pm
Stimata Cristina, poate nu urmarim aceleasi stiri, poate nu am vazut aceleasi documentare – e normal sa ajungem la concluzii diferite.
Dar nu inteleg cum vine asta: daca-i numim pe americani “eliberatori” sau “jandarmi ai pacii universale” e OK?
Ce expresie crezi ca li s-ar potrivi americanilor cel mai bine, in Irak si in Afganistan?
LikeLike
March 26, 2014 at 10:10 pm
In primul rind, care este acest Spirit universal la care speram?
Ce a facut si face America este un pic complicat. Fiecare presedinte vine cu ideile sale. Insa nu exista absolut nici o dovada ca vreodata a fost vorba despre “ocupare”. In ultimii ani, SUA a avut probleme cu terorismul musulman. Au inceput un razboi ca sa mai taie din aceste legaturi periculoase. Dar presedintia s-a schimbat si s-au schimbat si scopurile. Crezi ca daca musulmanii se omorau intre ei si lasa SUA in pace, mai erau soldati in Irak si Afganistan? Eu cred ca nu.
LikeLike
March 27, 2014 at 9:29 am
Cristina, nu doar speram ci ne si rugam Lui. Nu-L cunoastem fara gandul inimii. Il putem intui in ceea ce vedem in jur.
LikeLike
March 27, 2014 at 7:43 pm
Spiritul nu este o Idee. Nu ne rugam unei Idei. Insa europenii nu stiu sa traiasca conform Adevarului.
LikeLike
March 27, 2014 at 9:31 am
PS Americanii? Romanii zilelor noastre…
LikeLike
March 28, 2014 at 5:00 pm
Spiritul este Ideea, Cuvantul care era la inceput si care este Inceputul a tot ce este. Dar Spiritul are si Devenirea. Devenirea intru Fiinta – vorba lui Noica, pe marginea lui Hegel.
Spiritul are o Idee – Ideea de omenire, si se intrupeaza, evolueaza participativ prin si in ea.
LikeLike
March 27, 2014 at 9:08 am
Hmm…
Buna tema Calin.
Cateva remarci:
Barbarii Europei estice seamana putin cu “Barbarii lui Terry Jones” cunoscuta serie de pe History Channel. Depinde cine scrie istoria( vezi Columna lui Traian si ai o ilustrare de acum 2000 de ani a actului civilizator)
Crizele constitutionale sunt la moda in aceasta parte a Europei deoarece sistemele noastre juridice nu aplica legea ci devin “izvor de drept”, se substituie parlamentelor. A se vedea remerca presedinteluii CCR cu privire la “maretia dreptului”
Din nefericire istoria ne arata cum ” valorile universale ” duc catre diverse forme de tiranie( iluminismul revolutiei franceze, ideile nationaliste ori cele socialiste ).
Ce ramane functional? Utilitarismul anglo-saxon cu sistemul sau politic ce pune in centrul individul cu libertatile sale. Sigur modul in care este exportat poate fi discutat mult
Oricum articolul ne reaminteste o tematica asupra careia ar trebui sa ne gandim mai des si mai mult
LikeLike
March 27, 2014 at 9:26 am
Excelent comentariul, multumiri Octavian! Vom reflecta la observatiile tale. Spiritul sau Ideea universala nu trebuie “arestate politic” de om.
Am intalnit preoti care mi-au atras atentia la discursul aproape ecleziast al lui Obama. Ce sa mai spun de banalizarea “Dreptatii si Adevarului”, la noi.
Totusi, sunt de parere ca un Spirit Universal se intrupeaza in Istorie si ce dat sa se intample, se petrece la timpul potrivit
LikeLike
March 27, 2014 at 10:47 am
In principiu sintem de acord asupra celor spuse, dar nu inteleg dezacordul din comentariul dumneavoastra. Da, de acord, americanii isi urmaresc propriile interese … care este problema? Daca isi pot permite, de ce nu? Lumea a fost intotdeauna condusa de cei care au putut sa o faca, indiferent ca au fost sumerienii, egiptenii, chinezii, grecii sau romanii. Ginditi-va ce ar fi fost sa conducem noi lumea. Sau populatia spaniola sau neagra care isi cere drepturi in America, dar nu vor sa se reintoarca in tarile de bastina, tocmai de bine ce este acolo. Omul a incercat sa aleaga intotdeauna raul cel mai mic … daca puteti sa ma contraziceti … va stau la dispozitie. Nu poti decit sa te pleci in fata unei demonstratii de forta atit la nivel politic, cit si cultural, militar sau in orice alt domeniu doriti dumneavoastra. Da, ii compar pe americani cu romanii antichitatii, pentru ca nu au fost cei mai tari in domeniul culturii, dar la capitolul pragmatism au stat mai bine decit contimporanii lor, mult mai “evoluati” la capitolul cultura … sau cel putin asa credeau ei sau credeau altii despre ei. Vreti sa va reamintesc pozitia germanilor de la sfirsitul sec. XIX si inceputul sec. XX despre ei insisi? Cititi-l numai pe Karl May si veti vedea ca Vestul salbatic a fost cucerit de germanii care erau net superiori tuturor celorlalti. Te si miri ca in America se vorbeste engleza. Sau cititi-l pe Nietzche caruia limba de la vremea respectiva nu ii mai era suficienta pentru a-si exprima ineptiile. Va invit sa-l cititi pe Jerome K. Jerome, care, in “Trei pe o bicicleta” isi exprima admiratia netarmurita fata de cultura si civilizatia germana … unde nici riul nu curge pe unde vrea riul, ci pe unde vrea neamtul; iar educatia in scolile germane era net superioara sistemului englezesc. Si cu toata aceasta mare cultura in spate, cum poate cineva explica toata lipsa de cultura si civilizatie la primul si la al doilea razboi mondial? Dumneavoastra puteti? Nu cumva totul este o spoiala care se intretine cu multa prefacatorie si frica fata de sistem? In orice caz, ceea ce este important, este ce ramine in urma. Acum ne plingem ca romanii au scris istoria dacilor, si nu ne convine … da, dar macar romanii aveau mijloacele prin care sa faca acest lucru. Astazi, ca sarmani epigoni ce sintem, ne scremem sa aratam lumii ca noi sintem buricul pamintului. Pe baza a trei tablite de lut, foarte dicutabile din punct de vedere stiintific de altfel, vrem sa spunem lumii ca avem o scriere mai veche decit sumerienii. Pe baza inscriptiei de pe un vas si a citeva litere grecesti de pe blocuri de constructie noi afirmam lumii ca i-am invatat si pe romani si pe greci sa scrie si sa vorbeasca … dar ne plingem ca ne-au scris altii istoria. Dar asta convine unei clase politice, care urmareste manipularea unui popor prin lipsa de cultura si educatie, aratindu-le ca ea este singura solutie si ca de fapt reprezinta raul cel mai mic fata de imperialistii aia de straini. Nu va suparati, grecii ca o natiune super civilizata au stiut sa scrie istoria romanilor si a altora mai putini civilizati ca ei, chiar daca militar au fost invinsi de romani sau de altii. Romanii au trebuit sa tina seama de ei, ca si de evrei, intotdeauna, oricit de vrednici ar fi fost pe cimpul de lupta si le-au vorbit limba fara probleme, cel putin atit timp cit le asigura un mijloc de comunicare si intelegere superior.
Asa ca, revenind la dezacordul din ceea ce spuneti dumneavoastra, va intreb cine ne-a oprit pe noi sa devenim acea mare putere a lumii care ne dorim atit de mult sa fim? Din ceea ce citesc eu in rindurile acelea eu ii identific … pe noi, adica un popor fara principii, las, prefacut, cu un simt al comunitatii care nu exista totul reducindu-se la interesul personal, cu o clasa politica minata doar de interes si niciodata de interesul general, iar aceasta clasa politica, la fel ca si cea intelectuala vine tot din rindul nostru. Nu dati vina pe altii si modul in care ne vad altii. A, ca nu va place, este o cu totul si cu totul alta problema. Degeaba identificati raul, daca va comportati la fel de romaneste ca toti cei dinaintea noastra sau cei de dupa noi. De aceea sintem tara teroristilor fara teroristi, a hotilor fara hoti, a coruptilor fara corupti. De aceea atunci cind avem un plagiator prins si dovedit stam cu miinile in sin si nimeni nu indrazneste sa spuna nimic. De aceea cind, si asa destul de rar, se intimpla sa mai vedem cite un corupt care pica in plasa justitiei a doua zi si facem petitie pentru eliberarea lor. De aceea avem judecatori si parlamentari cu drepturi dumnezeiesti, iar noi avem dreptul doar de a plati si a nu ridica un deget. Nu dati vina pe americani sau pe Europa, ei sint singura opozitie din tara asta, iar imaginea de care ne “bucuram”, ni se datoreaza in proportie de 1000%. Nici unii dintre ei nu ne-au pus piedici si nu ne-au oprit sa ne implinim “maretul” destin care ne-a asteptat dintotdeauna cu exceptia … noastra. Sigur ca sint multe de spus despre americani sau europeni, dar eu unul imi ridic sapca in fata lor pentru tot ceea ce fac. Oricit ar fi ei de rai si de discutabili, acolo cind exista macar prezumtia de vinovatie isi dau demisia pina la rezolvarea problemei. Cei care l-au prins pe A. Severin, pardon, am vrut sa spun severin, atunci cind l-au prins pe cel din guvernul britanic, care nu stia ca este inregistrat si a spus ca banii nu sint pentru el ci pentru partid, in secunda doi si-a dat demisisia. Presedintele Germaniei, este drept nu este cancelarul german, dar a fost prins, si nu ca la noi cu mina pina la umar, dar si-a luat si el o casa la un pret mai bun … in secunda doi si-a dat demisia. Pagiatorul sef de la noi, sau cea de la ministerul educatiei … Sa stiti si dumneavoastra ca atunci cind a fost si pentru tara asta un pic mai bine, dar si atunci tot la copada Europei eram, a fost in perioada interbelica. Iar acest lucru s-a datorat tocmai pentru ca inca mai aveam germani, austrieci, francezi, evrei, care au facut diferenta. De cind a intrat tarisoara asta pe mina barbarilor autohtoni sau bastinosi (a se citi basinosi) am intrat in zodia cancerului de toate felurile.
LikeLike
March 27, 2014 at 12:19 pm
Domnule Profesor, ma bucur sa va regasesc in spatiul internetului.
Dezacord nu, mai degraba o constatare a faptului ca suntem o colonie – recunosc ca discutia cu Dumneavoastra a contribuit la concluziile articolului.
Cuceritorii speculeaza abil primitivismul celor pe care-i inglobeaza in sistemul lor. Aici ar fi elementul de noutate si surpriza pentru mine. Raul e al nostru, da. Dar de raul nostru (ca slabiciune) se folosesc (mai mult sau mai putin abil si) altii …
Sunt totusi doua forme – una militara/americana si alta financiara/vest-europeana – si totusi un singur tel comun declarat: restaurarea valorilor si sistemelor democratice.
Cu drag, va dorim o primavara frumoasa!
Calin
LikeLike
March 27, 2014 at 1:49 pm
Stiti ca Napoleon a spus ca in ranita fiecarui soldat se afla bastonul de maresal. Colonie? Da, poate, dar numai pentru ca ne place sa ne complacem si nu sintem in stare de mai mult. Cine i-a oprit pe evrei sa faca din rahat bici si sa pocneasca din el. Astazi aceasta colonie tine in mina o superputere ca America si nu numai. Dar asta pentru ca a avut intotdeauna resursele umane care sa gaseasca raspunsuri si solutii la problemele de moment. Japonia, o alta colonie care la un moment dat era una dintre cele trei puteri economice a lumii. I-au putut stopa americanii, care in anii ’90 erau cam inspaimintati ca japonezii inceapeau sa le cumpere chestii de la hollywood sau investeau in gigantii americani pe patru roti. Astazi vin chinezii foarte tare. Eu am mai spus-o pe blogul dumneavoastra, nu am mare incredere in chinezi, nu au fost niciodata, dar in conditiile in care toata lumea se descentralizeaza, ei vin puternic din urma cu o economie centralizata. Bravo lor! Sa nu uitam ca si in conditiile in care comunismul nu este un sistem politic functional, dar tocmai din cauza factorului uman, cel putin in teorie este cel mai performant si mai prietenos cu omul. Daca chinezii vor sti sa faca compromisul pina la capat intre teorie si practica … Dar daca puterea corupe, puterea absoluta corupe absoult, asa ca nici macar nu imi pun problema daca va tine, ci doar cit si cind se va rupe totul. Insa, in ceea ce priveste cele doua forme, gresiti! Americanii folosesc atit armata cit si mijloacele financiare. Numai ca la primul razboi mondial si la al doilea razboi mondial planul Marshall a fost mana curata, acum … ne izmenim cu tot felul de bla, bla, bla-uri. Ce au avut de cistigat americanii sau europenii de pe urma noastra? Cine mai ajunge la malai cind avem flaminzii noastri nesatui, pe care nu-i poate satura nimeni. Adica, atunci cind vorbim de o autostrada facuta pe o distanta de 40 km cu banii pe lungimea pina la Brasov, vreti sa imi spuneti ca a mai avut cineva loc de ai nostri. Si putem sa discutam si problema celorlalte ca am fost la lucrari de descarcare de sarcina arheologica si pe acolo si chiar daca erau niste austrieci pe acolo … nu vreti sa stiti lucurile romanesti care se intimplau pe acolo. Adica, hraniti tot de aceleasi sloganuri ceausiste si traco-daciste am crezut ca altii ne-au luat aurul si l-au dus la Roma, dar fara a spune nimeni ca in urma romanilor au ramas 11 sau 12 orase romane si un popor. Costurile astea le-a calculat cineva? Va spun eu ca nu, este doar o intrebare retorica. La fel ca si cu povestea cu rezistenta noastra in fata turcilor si ca noi ne-am sacrificat pentru Europa, bla, bla, bla. Cind au vrut turcii sa se duca la Viena, au luat Belgradul, Buda si pina la Viena nu i-a oprit nimeni. Dar chiar si prezenta turcilor a insemnat mult mai mult decit domniile pamintene. Cind a rasarit Cuza, ai nostri l-au dat cu capul de pamint de nu s-a vazut, desi era singurul cu o oarecare viziune si vointa de a face ceva. Dar la noi intotdeauna a fost la fel, a trebuit sa inecam competenta si probitatea, pentru ca aratind ca nu se poate, totul devenea mult mai usor pentru toti incompetentii care au condus tara asta. Vreti sa discutam ce au facut austriecii sau maghiarii pentru Transilvania? Vreti sa stiti parerile romanilor dupa citiva ani de la unire? A, din pozitia de colonie ne displace mai mult contradictia in termeni, dar sa mergem sa lucram, sa cistigam, sa ducem o viata civilizata si decenta in metropola ne place. Nu ne plac regulile lor, dar cum aminteam de populatia hispanica sau negroida din America, am vrea drepturile lor, dar nu si obligatiile. Munca ne dauneaza grav sanatatii! ne place sa mergem in vizita la cei civilizati si daca se poate sa ne lasam si toate mizeriile in urma. Dar la noi nu putem face acelasi lucru. Sa stiti ca pozitia de colonie nu inseamna un dezavantaj, cred ca atunci cind ai de a face cu un regim luminat, cum au fost romanii sau englezii, cell putin fata de francezi sau spanioli, coloniile au mai mult de cistigat decit metropola. Ati auzit de principiul vaselor comunicante? Cine in cine pompeaza mai mult pentru a se ajunge la un nivel cit de cit egal. Numai ca din pozitia de colonie sau de colonist nu prea iti convine sa te supui, decit atunci cind ai ceva de cistigat. Da, poate ca iau ochii acele cantitati de aur masurate in tone pe care le-ar fi luat romanii din Dacia. Dar tot ce au construit si a ramas in urma lor, apararea oferita de armata poate atirna de zeci de ori mai mult. Anglia, desi este mai mica de mii de ori decit Australia, Canada si toate coloniile ei, inca detine un Commonwelth, un bloc al lirei sterline si are nenumaraati supusi ai reginei in afara insulei. Francezii, spaniolii, portughezii sau cei care nu au binemeritat si-au primit rasplata. Pe drept, din punctul meu de vedere. Uitati-va ce a ajuns India de cind si-a cucerit independenta si ginditi-va ce ar fi putut deveni daca raminea supusa reginei, asta numai daca ne gindim la exemplul Hong Kong-ului. Pot sa se bata cu pumnul in piept ca sint cel putin la fel de multi, daca nu mai multi, decit chinezii, pot sa se bata in piept ca putere nucleara, ei, ca si noi de altfel, sint si vor ramine niste rupti in cur. Iar daca vor sa arate India turistilor ii vor duce cam pe acolo pe unde a ajuns civilizatia dusa de englezi, ca de mers la studii si la munca, etc. tot la Rimul lor (a se citi Londra) se duc.
Nu va mai amagiti cu ideile astea ca noi sintem buni si frumosi, altii sint saminta raului. Cit timp nu ne vom trezi si nu vom accepta ca nu sintem nici cei mai rai, dar nici cei mai frumosi, nu avem nici o sansa de a merge mai departe si ne afundam in mocirla asta in care deja sintem infundati pina in git.
LikeLike
March 28, 2014 at 5:35 pm
Domnule Profesor, luat de-un val de munca 🙂 am neglijat raspunsurile pe blog. Pe de alta parte, raspunsul Dumneavoastra amplu cuprinde mai multe puncte – eu m-as opri pentru moment la unul singur.
Anul 1989. Cade cortina de fier – si noi am crezut pentru un moment (la unii, momentul a durat 25 de ani, la altii poate continua inca – fiecare dupa capacitate si sensibilitate) in sansele egale in ale democratiei alaturi de cei din Vest.
Sau.
Anul 1989. Se trage Cortina de fier – iar lumea este reimpartita in sfere de influenta. Rusii se retrag, o retragere platita in special de Germania, care si-a dorit reintregirea. Plata si intelegerea s-au calculat insa pana pe Oder.
Intre ce credem si simtim noi si ce vor Marile Puteri este o diferenta mare, desigur.
Intrebarea articolului era despre ramanerea noastra in urma: cat se datoreaza barbarismului nostru si cat intereselor metropolei – si ati surprins foarte bine ca Metropola joaca un rol de “give and take” ( un fel de “do ut des” in care nu stii ce e mai intai, datul sau luatul …).
Simt ca avem o revansa de luat …
LikeLike
March 29, 2014 at 10:29 am
Eu cred ca am dat raspuns la ceea ce spuneti dumneavoastra in ambele postari, dar sinteti suficient de politician ca sa deturnati sensul discutiei spre altceva. De altfel, vad ca ati inteles foarte bine notiunea de do ut de, cum intelegeti ca exista mari si mici pe lumea asta. Dar refuzati sa intelegeti ca venind cu frustrari de mici care isi doresc sa fie mari, nu putem face nimic. Spuneti ceva de o revansa … si Sergiu Nicolaescu are un film cu acest titlu, dar credeti ca faptul ca era regizor, scenarist, actor … el centra, el da cu capul, ne-a rezolvat noua marile probleme cu care ne confruntam. Drept sa va spun chiar nu inteleg unde bateti si cam ce urmariti, pentru ca nu vad sa si oferiti raspunsuri sau solutii. Purtati un discurs de o maniera, care nici macar distructiva nu se poate numi, dar in mod sigur nu veniti cu nimic constructiv. Eu am propus sa lasam de o parte refularile si frustrarile, sa ne intelegem locul pe lumea asta si daca chiar nu sintem multumiti cu el, haideti sa aratam lumii ca putem face ceva. Eu tocmai am dat exemple, desi am ratat pe cel mai bun, si anume faptul ca America a fost colonie britanica si nici englezii, nici francezii, nici indienii si nimeni de pe lumea asta nu i-a impiedicat sa arate de ce sint in stare … atunci cind au vrut sa arate ca au cu ce sa se prezinte lumii. Am dat exemplul evreilor sau al japonezilor. Daca stau sa imi screm mintea cred ca as mai gasi, dar chiar nu stiu daca merita timpul si efortul, cit timp vad ca va incapatinati in acest tip de dialog surd si absolut deloc constructiv. Care sint solutiile propuse de dumneavoastra? Sa stam si sa constatam cu miinile in sin ca in primul rind noi sintem proprii vinovati, dar sa dam vina pe altii pentru neputinta noastra? Sau sa se retraga toti din fata noastra si sa ne ofere “ceea ce ni se cuvine” fara ca noi sa miscam un deget, doar pentru ca ne place noua sa ne credem buricul pamintului?
V-am mai scris de citeva ori, dar la modul la care s-a ajuns in acest dialog, consider ca eu nu mai am nimic de spus. Este prea romanesc tot ceea ce se intimpla sau se spune aici. Ne place sa ne plingem, sa ne rupem hainele de pe noi, sa constatam … dar cind se pune problema de a face ceva … a, pai, nu se poate, nu ai cu cine si bla, bla, bla. Mi-este scirba sa ma mai trezesc in tara asta in fiecare dimineata. Va aduceti aminte de forta cu care a scris Caragiale, minat tocmai de aceasta scirba? In caz ca nu stiati, va spun eu ca atunci cind s-a dus in Germania a uitat de toata scirba si nu a mai scris nici macar un cuvintel. Si asta se intimpla cam cu toti romanii care pleaca din tara. De aceea noi nu avem lobby-uri pe afara, de accea noi nu avem reprezentanti in Congresul american (asa cum au ungurii, polonezii sau altii), de aceea romanii care pleaca dupa citeva luni isi uita pina si limba materna. Ce sa tina minte? Tiganisme, jargoane, multa prostie si lipsa de civilizatie? Asta este raspunsul dumneavoastra? Asta imi propuneti? Asa credeti ca o sa va revansati in fata lumii? M-am pus la dispozitia dumneavoastra, si aici ma refer ca reprezentant al poporului, si probabil ca asemeni mie si alti intelectuali, dar am fost tratati si sintem tratati cu cel mai mare dispret posibil. Dupa ce murim ati vrea sa ne recuperati un trecut care deja apartine altora. Dupa ce au murit toti se bat sa il readuca pe Brancusi in tara; dupa ce a murit toata lumea se lauda cu Eliade sau cu singurul roman premiat al premiului Nobel. Dar cind sint in viata, si poate ca ar vrea sa faca ceva pentru cei in mijlocul carora s-au nascut si au trait, ii tratati cu cel mai mare dispret si va bateti joc de ei. Nu cred ca au plecat din tara asta de buna voie. Daca aveau biblioteci si mai ales oameni cu care sa se poata masura, nu cred ca plecau de aici. Dar cu lipsurile de toate felurile si cu confruntari cu mititeti si cu minusculi, care nu numai ca nu te fac mai bun, dar te si plafoneaza si te duc pe drumuri in care te pierzi, nu poti sa emiti pretentii. Si, totusi, dumneavoastra in ciuda atot ce am incercat sa va transmit, o faceti in continuare neabatut si probabil chiar convins de ceea ce spuneti, dar mai mult nu prea spuneti. Puteti sa o faceti linistit, eu m-am retras si nu o sa mai incerc sa va trezesc din frumosul vis in care ati amortit impreuna cu o natiune intreaga.
LikeLike
April 3, 2014 at 9:56 pm
Domnule Profesor – nu stiu ce sa spun … Teoretic, asa este. Practic, ar trebui sa fiti intr-un Partid si sa-mi trimiteti link catre un Program pe care sa ma certati ca nu l-am citit …
Am inteles ce a insemnat rusificarea acestui popor, abia dupa ce am citit cartea parintelui Tertulian Langa – “Trecand pragul tacerii”.
Cei care doresc sa inteleaga cum a functionat teroarea, pot incerca citind. Dar stiti ca nu e acelasi lucru cu teroarea traita.
Ne imaginam ca stim ce a fost in capul lui Brancusi cand statul roman i-a refuzat donatia, fiindca i-au socotit-o opera unui reactionar decadent.
Ne imaginam scarba din capul lui Caragiale care s-a dus tocmai la Berlin, fiindca nu i-a functionat exilul inca din Ardeal.
Ne imaginam ca au avut dreptate sa fuga cei care au facut-o si uitam exemplele celor care au ramas pe loc si nu si-au clatinat constiintele: Vladimir Ghika e numai unul dintre ei, veti auzi in curand de Anton Durcovici si vor aparea si alte nume pe care nu se cuvine sa le pomenesc, caci nu ma ridic nici la nivelul pantofului lor.
Neamul din care te tragi si a carui limba o vorbesti, nu poate fi judecat.
Trecem printr-un moment mai delicat, si ma bucur ca miscarea rusilor ne-a trezit frigul pe sira spinarii: prea stateam cu privirile spre Vest, ca si cum de-acolo ar rasari soarele …
Sa aveti o primavara frumoasa, multumesc inca o data pentru comentarii si punctele de vedere exprimate!
LikeLike