Boris Nemtsov, liderul opozitiei ruse a fost asasinat ieri. Avea 55 de ani și era o voce respectată.

Boris Nemtsov, liderul opozitiei ruse a fost asasinat ieri. Avea 55 de ani și era o voce respectată…

Am ajuns să vorbim de Rusia lui Putin, pentru că am înțeles că o țară mare, o superputere, este condusă actualmente în mod autocratic (autoritar e un cuvânt prea blând) de către un singur om. Acesta se vede salvatorul țării sale și brusc, vechea lozincă ”cei care nu sunt cu noi sunt împotriva noastră” a revenit în actualitate – odată cu asasinarea lui Boris Nemtsov.

Că interesele americanilor și ale rușilor nu coincid – este clar.

Ce nu înțelegem este de ce Putin nu asigură o protecție specială opozanților săi, de ce nu-i ocrotește mai eficient? Să fi ajuns terorismul să-și facă de cap în centrul Moscovei? Atentatorii trebuie identificați urgent – e cel mai bun lucru pe care-l are de făcut Putin, pentru a-și spăla obrazul. Altfel, vom înțelege din două-una: ori că a luat-o razna de tot, ori că adversarii lui i-au dat o palmă grozavă. Nicicum nu e bine. E condamnat să clarifice misteriosul atentat.

Un comentariu pertinent la articolul nostru anterior merită citit cu atenție și chiar ne-am dori să urmărim evoluția globală prin prisma adevărurilor surprinse: se pare că cele două puteri nu se mai dau în lături de la nimic, că totul le este permis din nou în jocul de împărțire a Lumii. De aceea ne-am luat permisiunea să cităm integral mai jos textul transmis de prietenul nostru, spre delectarea celor care doresc să guste din complexitatea relațiilor internaționale …

Din păcate, agresivitatea împotriva celor care se opun majorității pare a deveni tot mai fățișă. Asta înseamnă, pe de-o parte, că puterea se exercită pentru a nu se pierde iar pe de altă parte, că nu mai e timp pentru o interpretare relaxată a aparențelor. Adică nu mai e timp pentru scrierea unei istorii diplomatice, ci se trece cu hotărâre la scrierea unei istorii a războiului.

Oamenii politici ai prezentului par a fi uitat că nu există adevăr unic, că trebuie să-l respecți pe adversarul tău, chiar dacă este mai fragil, mai slab sau pur și simplu altfel decât tine. Unghiurile de vedere alternative lipsesc, după cum lipsește ascultarea celuilalt.

Cu muțumirile noastre pentru răbdarea de a reflecta asupra lucrurilor importante din lumea umbrelor: întrebarea nu e dacă și când se va rupe Europa, ci mai ales … cum?

Trebuie sa facem un pic de analiza a celor doua superputeri… Politica USA e clara. USA a fost chemata de doua ori de Europa in ajutor incalcand doctrina Monroe asa ca probabil are intelegeri clare ca angajat pe post de jandarmul satului mondial. USA e o mare putere care produce,consuma. Ne trebuie un pic de cash pe plus. USA pot genera cash din doua locuri: petrol si armament. In ambele, platile se fac in dolari – americanii avand parghiile de a urca sau scadea dolarul. Sunt cei mai mari producatori de armament de la M16 la F 35 portavioane etc. Au si un sistem de a iti impune. De ex in NATO fiecare da 2% din PIB si cumpara armament american. Adica blocurile militare aduc un venit constant USA. Sigur ca Germania Franta, Anglia au statut special pot si ele ciuguli cite ceva. Turcia, Portugalia, Romania, Arabii din Golf, America de Sud vrand-nevrand, cumpara … daca nu vrei sa te trezesti cu vreo revolutie pe cap!.. La fel cu petrolul. Americanii controleaza productia din Arabia Saudita, Golf, Mexic, Nigeria. In Irak si Kuweit s-a pornit razboi. Venezuela sau Iranul daca croncane, imediat li se pune embargou! America e mare producator si mare consumator. Ei dicteaza printr-un sistem complicat de unde cumpara Japonia sau UE. USA produce cam 1/2 din necesarul ei! Pot scadea productia urcand pretul generand recesiune in tarile importatoare – de ex Europa – daca croncane careva sau pot creste productia falimentand tari exportatoare ca Rusia,Iran,Venezuela.
Putin, ca sa scape din gheara USA, vinde petrol si gaze pe dolari pe care-i schimba rapid in aur! La fel fac si chinezii cu banii de pe chinezisme asteptand sa cada USA in capcana! Americanii vor Siria unde e un oil terminal de unde pot vinde petrolul din IrakI
Rusii nu prea vor sa plece din Siria asa ca se porneste un razboi civil. Americanii nu pot invinge. Asa ca ataca un punct slab-Ucraina. Putin incepe un joc complicat de sah cu miza mentinerea pietelor. Ramane si cu Crimeea unde poate sa-si plimbe flota fara a mai fi santajati de Ucraina. Pana la urma rusii ies din Siria si cer un loc de popas prin Cipru. Americanii ar vrea un razboi in Ucraina pe banii Nemtilor, si pe urma refacerea tarii cu tepari gen
Bechtel pe credite de la FMI. Ar mai urma ruperea Europei in doua una Germano-scandinava-Ost Europa client bun al gazelor rusesti si cealalta mediteraneana cu probleme financiare care va primi hidrocarburi americane via Siria si Libia …