Lansarea cartii episcopului martir Pierre ClaverieNotă introductivă. Acest articol nu este o recenzie. Sunt doar ecouri ale unei prezențe la o lansare de carte, care a avut loc la Librăria Humanitas – Cișmigiu, în data de 21 Septembrie a.c. Pentru mai multe detalii privind povestea acestei cărți, vă invit aici.

*

Despre toleranță și iubire

Am tăcut până la uitare. Vorbirea, comunicarea, dialogul – se practică. Toleranța poate fi un punct de plecare, o condiție a dialogului, o punte-semnal a unui bun început … dar are o problemă: poate fi bănuită de interes. Abia iubirea e cea care se deschide, până la sacrificiul suprem, către celălalt: de ce să-l mai înțeleg, în toate diferențele și deosebirile lui, pe celălalt? Nu. Mai simplu și adevărat este, să i le accept, să-l iau ca atare.

Uite cum, valul de refugiați-imigranți-migratori ne aduc în actualitate glasul Sfintei Evanghelii: actualitatea credinței noastre, valabilitatea și validitatea ei, sunt scrise pe măsura încercărilor zilei. Credința ne indică locul, speranța ne indică timpul, iubirea ne indică modul – toate, ne sunt date spre mîntuire. Farmecul vieții noastre – nu trebuie să căutăm soluțiile celor din trecut, putem fi noi înșine, cu o condiție. Să ascultăm Cuvântul dintotdeauna, după cum ne vorbește în ziua de azi.

Adaptarea noastră la Cuvânt se face prin punerea la încercare a capacității de înnoire a auzului nostru și întodeauna pe măsura surzeniei de care dăm dovadă. Ca o ironie a soartei, acum mai bine de-un mileniu, Rimbert si Anskar plecau din ținuturile Germaniei spre nord, spre evanghelizarea vikingilor sălbatici. Astăzi, vin musulmanii peste Germania – nu este aceasta o șansă pentru exprimarea condiției creștine a Europei? Sau măcar de-am înțelege că această lecție ne este servită pentru a medita asupra soartei fraților noștri creștini, din Orient?

Poate a venit vremea unei radicalizări a iubirii noastre, ca răspuns la radicalismul islamic. O trăire radicală a Evangheliei … ne va învăța că iubirea este ceva mai mult decât simpla toleranță.

*

Notă de final. Celor care doresc să asculte înregistrarea audio a lansării ”Micului Tratat despre Întâlnire și Dialog”, o pot face – aiciLansare carte Pierre Claverie

Pierre Claverie, Editura Humanitas, 2015