Fostul Președinte Băsescu atrăgea atenția zilele trecute la un talk-show cu Maestrul Cristoiu, că o stradă prea vocală ar slăbi puterea de negociere a marilor oameni politici români. Concret, Domnia Sa se referea la pericolul ca România să fie anatemizată drept Mama Hoților, într-un context geopolitic complex, în care Rusia abia așteaptă să ”facă ordine” și să ”reinstaureze pacea” – la nevoie, prin intervenție armată.
În altă parte, pe internet, un think-tank strategic numit Stratfor, desenează hărți frumoase pe care le intitulează ”Wargaming Ukraine” – adică jocuri de-a războiul, pentru a vedea care ar fi posibilitățile în cazul în care Rusia s-ar decide să scape Crimeea de izolarea ei actuală. Una dintre aceste hărți o redăm mai jos, pentru că ne privește îndeaproape: cum v-ați simți, știind că aveți un nou vecin, vechi de prin 1710-1711 – când, pe vremea lui Dimitrie Cantemir, și-a oferit serviciile și-apoi a uitat cumva drumul către casă?!
Întrebarea pe care ne concentrăm astăzi nu e deloc una simplă: oare ar trebui ca strada să tacă, să nu mai expună prin urlet și lozinci sistemul corupt, să nu mai încerce să spargă buboiul al cărui puroi s-a acumulat gradual până ce-am dat în septicemie … doar pentru că există riscul slăbirii poziției la negocierile geopolitice?! Că ar exista posibilitatea ca unii distinși politicieni străini să ne spună ceva de genul ”Hei, voi România – vă rugăm rezolvați-vă problemele interne, cele care țin de corupție, și apoi vom veni și noi cu ajutoare și investiții…?!”
O fi chiar greu de înțeles că în ultimii doi ani, de când DNA-ul și televiziunile au creat cel mai captivant serial al cătușelor zornăinde din istoria recentă a mass-media, toleranța oamenilor față de fenomenul de corupție pare că s-a modificat radical?! Pur și simplu, tinerii care au ajuns astăzi la vârsta la care îți propui să cucerești lumea, transmit un mesaj simplu – vechiul sistem, sistemul tradițional, care funcționează pe nepotism și șpagă – nu e o soluție pentru ei. De ce? Mai întâi pentru că ar însemna să aștepte la rând (și cine știe când le-ar veni acesta), iar mai apoi, pentru că știu că sunt ascultați, monitorizați, expuși – într-o lume a transparenței pe care ei o percep organic (e natural, s-au născut în apropierea mouse-ului și sunt obișnuiți cu distanțele scurte în comunicare). În plus, bac-ul se dă sub supravegherea camerelor de luat vederi – deci dacă ei nu au voie să copieze, alții de ce-ar da copy-paste?!?
Glumind, vom spune că frontul rusesc poate ajunge la ”un click distanță” de granița noastră estică – dar asta nu ar trebui să influențeze amânarea dizolvării Parlamentului doar de dragul unei stabilități cu orice preț. Pentru că acum avem o Adunare în care traseiștii (inventați la noi în țară tocmai de Domnul Băsescu – vă amintiți ”soluția imorală”?) fac legea – o lege a sufletelor corupte, care acceptă natural ideea că se poate lupta la fel de bine sub un steag de împrumut – câtă vreme slujești, nu-i așa, ”interesului național”.
Hai România!

Și dacă Marea Neagră ar rămâne o afacere în trei – Rusia, Turcia și UE … oare strada din România ar putea influența deciziile din zonă?! Dizolvarea Parlamentului corupt ar fragiliza România sau ar face-o mai puternică?
Leave a Reply