dacian ciolosDe ce m-am bucurat la auzirea numelui ”Dacian Cioloș”?

Este un fost comisar european pentru agricultură. Iar în Europa, din care facem și noi parte, agricultura e luată în serios în toate componentele ei: reguli pentru cultivarea pământului, reguli privind ecologia și biodiversitatea, reguli pentru folosirea chimicalelor (inclusiv pesticide) în protejarea diferitelor culturi, reguli pentru organismele modificate genetic, reguli pentru industria alimentară (producerea alimentelor, distribuția lor, inclusiv etichetare) … precum și studii pentru a evalua bolile care au cauză alimentară sau campanii pentru îmbunătățirea obiceiurilor noastre de consum.

Uniunea Europeană are un renume bun peste Ocean, în ce privește ”agriculture, food and safety” …

Bucuria mea e legată de speranța că vom reuși măcar schițarea unui proiect agricol sănătos pentru România, pentru a pulsa în partea aceasta de lume așa cum o făceam atunci când ne numeau ”grânarul Europei” sau când, și mai înainte, alimentam cu grâne și vite Înalta Poartă. Pentru aceasta, o importanță majoră o are ieșirea noastră la Oceanul planetar, dar și legătura dunăreană cu Centru Europei. Logistically speaking, mai avem multe de pus la punct – dar … de-aceea am întârziat cu absorbția fondurilor europene, nu?! Cineva trebuie să preia la un moment dat steagul de la polonezi, unguri și cehi, după ce aceștia își vor fi pus la punct întreaga infrastructură (eu o văd ca pe-un debușeu care poate stimula o perioadă de creștere economică).

Mâncarea și apa pe de-o parte și porturile și șoselele, împreună cu hub-urile logistice, pe de alta – sunt resurse strategice și m-aș bucura ca Dacian Cioloș să le ridice sus de tot în lista priorităților lui de guvernare.

Dacă mai face loc, pe lângă acestea, cercetării și învățământului și nu-i uită pe medici, probabil că-l vom ține minte ca pe-un salvator.