Trag cu ochiul la infograficul de mai jos. Observ cele doua simboluri ale Salii de Judecata, lasate la urma enumerarii: ciocanelul care impune ordinea/linistea si cântarul/balanta justitiei, pe care trebuie asezate cu lipsa de partinire, toate probele existente, in linistea constiintei legate la ochi, nederanjate de zgomotul din jur.

Cred ca se cuvine sa stim ca am atras atentia europenilor cu avalansa de cazuri aduse in fata CEDO. Suntem pe primul loc – dar tocmai aici e intrebarea: suntem nemultumiti de actul de justitie de la noi sau nemultumirea noastra fata de actul de justitie a luat drumul strainatatii, pentru ca nu mai credem in puterea noastra de a ne face singuri dreptate?

Printre metodele de aparare ale CEDO, este si aceasta (logica usor ipocrita): voi ne trimiteti cererile, iar noi vi le grupam pe tipuri de probleme. Si cand vom observa ca tipologia problemelor voastre tine de ordinea si organizarea voastra interna, vi le transmitem inapoi, cu o confirmare scrisa ca aveti cate ceva de imbunatatit, la voi acasa …

Daca doriti sa cititi Raportul CEDO pe anul 2017 – il gasiti aici.

Romania plângăcioasă se afla pe locul intâi si este urmata de Rusia lui Putin, de Turcia lui Erdogan si de Ucraina tratatului de la Minsk. Oamenii Estului, care cred ca au si ei drepturi de cetatean european pentru ca statele lor au aderat la Conventia Drepturilor Fundamentale ale Omului, nu mai cred in Justitia din propriile lor tari. Ce e de facut?!

 

charter_fundamental_rights_en

curtea drepturilor omului