Trump a câștigat alegerile prezidențiale, în 2016. De-o vreme încoace, FBI-ul anchetează cazul următor – oare nu cumva votul americanilor a fost influențat de ruși, prin exploatarea unei slăbiciuni fundamentale a democrației – căci în democrație, fiecare are voie să se exprime liber, să spună ceea ce crede, ceea ce simte, ceea ce înțelege … Dacă așa stau lucrurile, atunci, cu atât mai importantă e educarea maselor – dar ridicarea lor la nivelul politologilor e evident o imposibilitate.
De ce ne asumăm să fim conduși de vulgul majoritar? Pentru că ținem la propiile noastre opinii, pentru că vrem să vorbim liber? Credem in cuvântul liber … dar abia după ce acesta s-a eliberat de ignoranță, s-a civilizat pe sine însuși prin efortul cunoașterii – altfel, îl simțim ca pe un cuvânt obraznic, fără valoare.
Numărul voturilor a fost de data aceasta în favoarea lui Trump, care (poate) a fost ajutat (și de) Rusia. Pus la zid de FBI, și de jurnaliști pus să aleagă între KGB și CIA, Putin i-a supărat aparent foarte rău pe-ai lui pentru a nu fi apărat cu fermitate propriile servicii …
Sensibilă și inspirată, media occidentală a surprins momentul trist al umilinței americane față de rivalul rus, în cadrul summit-ului de la Helsinki. Reproducem mai jos, coperta din TIME si o caricatura a THE ECONOMIST … îngrijorarea pare a fi reală: căci cine prostește vulgul, e bun de plată …
July 20, 2018 at 1:50 pm
Nu cumva toate se datorează faptului că nu auzim/nu se face/nu se spune ceea ce crede comentatorul, diriguitorul instituţiei că este bine/necesar etc..?
Mai există astăzi oamnei care ştiu să-şi ascultători preopinentul? Să aibă răbdare să înţeleagă de ce-ul? Nu cred. Vedeţi Mihaela Simina-Nixon şi Hruşciov în bucătărie, Dilema Veche nr.752(ultimul număr apărut, sau poate corect ar fi numărul curent?)
LikeLike
July 20, 2018 at 6:37 pm
Draga Marian, nu facem politică – iar articolul pe care ni-l propui – http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/nixon-si-hrusciov-in-bucatarie desi interesant pentru rememorare, nu atinge o problemă de fond, anume aceasta: libertatea de exprimare NU PRESUPUNE acceptarea minciunii.
Dacă Putin i-a servit minciuni (despre Hillary) lui Trump, iar acesta a caștigat alegerile astfel … atunci avem o problema simpla: se demonstreaza (1) ca rusii au influentat alegerile si (2) minciunile rusesti au avut credibilitate in randul unor creduli.
Dacă Putin i-a servit adevăruri (despre Hillary) lui Trump, iar acesta a câștigat alegerile astfel … atunci avem o problema mai complicata: ce a platit Trump catre rusi pentru aceste informatii? Avea voie sa faca troc cu informatii importante pentru esenta democratiei americane?
Dacă Putin nu i-a servit nici un fel de informatii lui Trump – atunci aceasta discutie nu merita sa aibe loc, iar fostul sef al CIA care s-a inflamat, a facut-o degeaba. Dar fostii sefi de agentie nu se inflameaza degeaba, ma gandesc …
Promisiunile electorale trebuie trecute in contract, asa cum trebuie inregistrate si sumele cheltuite.
LikeLike