In Elvetia are loc zilele acestea un Forum.  Adica, oameni intelepti si respectati din intreaga lume se intalnesc pentru a discuta asupra celor ce se intampla – pentru a stabili prioritati, a gandi solutii si, de ce nu? – a-si aminti de trecut… 

Atmosfera nu este una de distractie – ci cat se poate de serioasa, deoarece lumea in care traim este ametita din plin de problemele financiare. Atat de important este Banul in constructia lumii actuale, incat problemele lui ajung sa aibe ecou pretutindeni… Cata vreme Banul a generat crestere economica, prosperitate, si a insotit munca si inspiratia rasplatindu-le, acele voci care negau globalizarea dar mai ales efectele ei, nu se faceau auzite. Astazi insa, incep sa fie luate in serios!

Caci a sta la aceeasi masa, inseamna sa imparti aceleasi principii, sa crezi in aceleasi valori. Apropo de asta, nu aveti cateodata sentimentul ca intrarea in Europa s-a facut fortat? Ca ne-ar fi prins bine sa mai reducem un pic din decalaje, inainte de a face pasul cel mare? (De acord cu cei care sustin ca suntem in Europa inainte ca ea sa se nasca, de acord si cu cei care spun ca suntem balcanici si deci un fel de europeni mai speciali … mai sus ma refer la sistemul de valori economice ale Uniunii Europene – cu precadere la atitudinea fata de munca si respectul fata de ban!)

Ce va urma? Pai, in primul rand constatam ca probleme importante cum sunt schimbarea climei sau miliardul de oameni care nu mananca suficient – au intrat un pic in umbra. In al doilea rand, cred ca miscarile nationaliste, protectioniste vor fi in curand din nou la moda – sa te tii, miscari in strada si cautarea vinovatului!

In fine, pe masura ce va parea ca totul se clatina in jur si se surpa, vom intelege ca adevaratele valori sunt altele , in afara Banului, si poate vom avea sansa de a ne regasi in mod real linistea.

Mare descoperire, de pilda – ca nu ai nevoie chiar de 5 stele ultra-all-inclusive… ci te multumesti cu mult mai putin – doar sa fii alaturi de cei dragi, sanatosi cu totii si multumind lui Dumnezeu pentru ceea ce ai mai de pret!