Până la urmă, iată că ne-am ales cu un brand de ţară şi, ceea ce e mult mai important – cu o discuţie amplă despre cercetări de piaţă (calitative şi cantitative), logo-uri, simboluri grafice, izotipuri, drepturi de autor, furt intelectual (sau „regretabile asemănări”) … toate ingredientele pentru a ocupa cât mai ferm o anumită poziţie în mintea consumatorului.
Altfel spus, cei care poartă responsabilitatea dezvoltării turismului românesc – au plecat în sfârşit urechea la cântecele specialiştilor în BRANDING şi au
înţeles că sintagma „LAND of CHOICE”, deşi sună bine – nu prezintă suficientă credibilitate. Şi, pentru că nu-şi făcea treaba, trebuia să fie şi a fost în cele din urmă abandonată…
Greşeala recunoscută e pe jumătate iertată!
Nu mă pot însă abţine de la a comenta scandalul inventat în jurul firmei britanice (!) de transport, care foloseşte pentru imaginea sa chiar aceeaşi frunză … Noroc că avem de analizat doar două posibilităţi de lucru: prima – firma CHANGE TRANSPORT chiar există şi a doua – firma CHANGE TRANSPORT e o ficţiune.
Prima variantă se poate dovedi uşor: Registrul Comerţului din Regatul Unit al Marii Britanii se numeşte „House of Companies” – şi poate fi accesat pe internet de către cei curioşi să investigheze cazul până la capăt. De asemenea, mi-aş dori să citesc un interviu cu directorul de marketing al firmei respective – să-i înţeleg strategia de comunicare, ce profunzimi şi aşteptări ecologice se ascund în spatele frunzei cu trei rotiţe? Când a avut loc lansarea firmei respective? Are de gând să se extindă şi în România?
A doua variantă de lucru e ceva mai complexă – ar trebui să aflăm natura prietenoasă sau duşmănoasă a motivului acţiunii. Înclin totuşi pentru varianta mai uşor digerabilă de „scandal regizat” – astfel încât, în cel mai scurt timp, cu cel mai mic efort financiar, cât mai mulţi români să afle de lansarea noului logo.
Nu-mi pot imagina motivele pentru care o firmă cu prestigiu THR
(International Tourism Consultants – Turismo Hoteleria Recreacion), aflată în acest proiect în alianţă strategică (consorţiu) cu o altă firmă de renume TNS (Taylor Nelson Sofres) – să fi apelat la soluţii periculos de ieftine?! Avocaţii bine plăţiţi ai acestor corporaţii vor şti să spele bine imaginea consorţiului THR/TNS.
Ce ar trebui urmărit la nivel de investigaţie jurnalistică de interes public – este atitudinea lui Eulogio Bordas (fondatorul THR în 1985, în Spania) – faţă de Marian Bugan (fondatorul THR Group în 1998, în România). De ce? Pentru că putem eventual afla dacă filosofia „regretabilelor asemănări” funcţionează bijectiv!
P.S.: Opţiunea personală pentru un titlu bilingv are în vedere, (aţi ghicit!) – combinaţia româno-engleză votată de reprezentanţii noştri în Consiliul pentru Brandul de Ţară!
Leave a Reply