Îmi aduc aminte de o discuţie din copilărie… ştiţi, acele fragmente pe care memoria consideră oportun să le păstreze pentru a le scoate din sertare aparent uitate tocmai la momentul potrivit. Discuţia se poartă într-un orăşel din Ardealul predispus la metafizică între un Bunic şi Nepotul său. E pe-nserat, dar nu se face să pleci la culcare fără a socoti un pic asupra chestiunilor care ne frământă, de când am prins a mânca din lemnul cunoaşterii …
– Şi ia spune mă băiete, vă învaţă acolo la şcoală matematică?
– Da, Bunicule!
– Aţi învăţat şi despre infinit?
– Da, cred că da!
– Şi tu ai înţeles ce e acela Infinitul?
– Păi, ceva ce nu se termină niciodată…
– Nu numai ce nu se termină niciodată, ci mai ales ceva ce nu are început!
– Păi cum poate exista ceva ce nu are început? Dacă nu a început să existe, atunci cum există?
– Vezi, mă copile, Dumnezeu cere Omului să priceapă ceva neliminat, ceva de necuprins, punându-i la dispoziţie o minte limitată, capacităţi de cunoaştere reduse la … condiţia fiinţării! Ce crezi, noi – fiinţele inteligente, putem noi oare înţelege nefiinţa, care a existat înaintea fiinţei?
– Bunicule, e greu…
– Aşa e mă băiete, ai dreptate, e tare greu! Dar şi în asta descoperim măreţia lui Dumnezeu, care este Infinitul – şi care ne lasă să-l înţelegem – mai exact spus, să-l bănuim cu toată convingerea voinţei, adică să-L credem, cu sărmană inteligenţa noastră… Raţiunea parcă poate să-l cuprindă mai uşor, însă simţurile, care sunt mai sărace, mai greu… Deşi, când ne uităm la Natură, nu contenim a ne minuna de frumuseţea Creaţiei lui Dumnezeu!
Întrerup aici frântura de conversaţie – care s-a continuat în seara următoare cu povestea întâlnirii Sfântului Agustin cu copilul minunat, care la malul mării dorea să adune şi să-ndese – cu o scoică -, întreaga mare în gropiţa sa; în altă seară cu privitul constelaţiilor pe Cerul senin … şi în altă seară cu poveşti despre arbori genealogici şi generaţii care se succed înspre cea din urmă zi, a Judecăţii, despre care nu ştim când va fi – decât că poate fi chiar şi mâine …
Revin la ziua cea de azi – şi la tema ce ne-am propus a dezbate.
Se împlinesc cu fast şi oarecare uimire 10 ani de când WIKIPEDIA a fost lansată, ca un ONG finanţat numai din donaţii, în scopul facilitării accesului rapid la informaţie pe web. Azi dimineaţă, jurnaliştii de la BBC îşi începeau reportajul despre această aniversare în felul următor (citat aproximativ):
“Dacă ar fi să citiţi non-stop (pe nerăsuflate) Enciclopedia Britannica de la un capăt la celălalt, v-ar fi necesari aproximativ doi ani. Enciclopedia Britannica e într-adevăr, o carte mare :-)! Dar dacă ar fi să citiţi toate articolele (numai cele în limba engleză) ale … Wikipedia, v-ar fi necesari astăzi nu mai puţin de … 55 de ani! Iar numărul articolelor este în continuă creştere!”
În fapt, o bibliotecă “reală” – în sensul de “palpabilă”, “hard copy”, “cărţi clasice”, cum vreţi să-i spuneţi – oricât ar fi de mare, are avantajul că poate fi cuprinsă cu privirea. Îţi spui, amăgindu-te cu regret suportabil, ceva de genul: “Ei, lasă! Nu voi putea citi chiar toate cărţile acestea! Dar nu-i nimic, mai am timp să aleg din acelea care merită …”
Cu internetul pare că lucrurile stau altfel: regretul suportabil se transformă rapid în acceptarea fatalităţii, într-o resemnare care nu are cum să facă bine nici creştinului de rând, darămite sărmanului om de ştiinţă! Simţi cu tristeţe certitudinea că nu vei avea cum să parcurgi în viaţa asta toate paginile de web care te interesează, indiferent de domeniul care te atrage …
Atunci când ni se măreşte infinitul (ca să nu spun “lărgeşte orizontul” :-)!) – avem nevoie de o perioadă de adaptare la noile perspective. Nu e obligatoriu să ne adaptăm cu toţii, însă vorba lui Goethe (uşor adaptată la context, el referindu-se pare-mi-se la soare…): “DACĂ NU AM AVEA INFINITUL ÎN NOI; NU L-AM PUTEA PERCEPE!”
P.S. Pentru “Lecţiile” următoare, vă invit să citiţi până la capăt acest articol. Excelent :-)!
January 15, 2011 at 12:26 am
Perspective … si anti – perspective . Totul este o problema de masura .
LikeLike
January 15, 2011 at 1:02 am
Curajoasă, vorbă a lui Protagoras: “Omul este Măsura tuturor lucrurilor…”
Dar omenirea? Îmi pare că ni se dă cu linguriţa câte o rezolvare a enigmelor de multe ori inutile, care însoţesc şi de multe ori distorsionează esenţa simplă a vieţii noastre: avem câteva zeci de ani, aici pe Pământ, pentru a ne mântui.
S-au schimbat multe, şi multe au rămas la fel :-)!
LikeLike
January 15, 2011 at 1:10 am
Trebuie sa luam din infinit atat cat avem nevoie .
LikeLike
January 15, 2011 at 4:16 pm
… mai bine să acceptăm teoria revelaţiei treptate a Infinitului – omul primeşte de la Dumnezeu cunoaştere, pe măsură ce este pregătit să o accepte şi devine în măsură a o folosi.
LikeLike
January 15, 2011 at 4:24 pm
As mai adauga ca nimic nu vine necautat.
LikeLike
January 15, 2011 at 3:44 pm
Probabil ca nu ti-ai dat seama pana acum ca Wikipedia este ca un nor de abor sau un circ care sa distraga atentia publicului cand este plmbat elefantul pe bulevard sau portaavionul prin parcare.
Q: Unde sunt ascunse cele mai mari secrete?
A: In vazul tuturor!
LikeLike
January 15, 2011 at 4:24 pm
Înţeleg că Wikipedia e doar o parte din internet. Are legătură ce spui cu faptul că ea apare tot timpul pe front page-ul google ca primă opţiune atunci când dăm search după ceva? E vreo înţelegere (oficială) între cei doi?
Eu am rămas surprins să constat că Wikileaks NU SUNT parte a Wikipedia, mai mult: s-au dezis oarecum, încercând să clarifice…
În paranteză: am început seria asta de articole pentru a dezbate chestiunea libertăţii presei. Dar mai am ceva până intru în temă :-)!
LikeLike
January 15, 2011 at 6:08 pm
Eu as vrea sa mai adaug ca primesti doar daca daruiesti.
Fericirea o primesc cei care daruiesc din toata inima si sunt devotati, daca nu meriti, nu ai sa primesti niciodata.
Mike Tyson.. a facut si el un 250 milioane $.. acum este dator.. 50 milioane $
Pana si banii fug de prosti, pe cand, desteptii fug de bani, George Soros isi tine toti banii in aur.. nu in hartii..
Pentru ca cei care stiu semnele sunt cei care au umilinta si modestia traiului si firii sunt fericiti sa poarte ca un varf de lance visele oamenilor ca un vant in panze de corabii…
LikeLike
January 15, 2011 at 6:17 pm
Ca Protagoras au mai fost inca 1000 de ganditori cel putin la fel de celebrii cu proriul sistem filosofic, dar.. Dumnezeu este si va fi acelasi spre fericirea oamenilor buni ce primesc de la El Dragostea, gustul dulce al painii, sanatatea, vigoarea, bunastarea, pe cand aceia ce care sunt urmariti de blestemul spiralei ancestrale adus de felonee nu isi gasesc nici somn, nici placere, nici liniste, nici prieteni.. pana si razele soarelui se-ascund de dupa nori si-l dau pasarilor ca sa aduca barza un prunc de urmas demn sa ii primeasca lumina.
Si celui bun o ceapa ii e mai dulce si mai hranitoare decat celui hain care nu mai simte gustul, nu se mai satura si mananca fara cuget, arunca mult parfum si haine tipatoare, cu bani isi cumpara doar oameni falsi in jur.
Un om fara prieteni este ZERO.. un om fara credinta este pierdut si dupa moarte..
LikeLike
January 25, 2011 at 6:58 pm
trupul omului este muritor=are inceput si sfarsit
sufletul omului este nemuritor=are inceput dar nu are sfarsit
Dumnezeu este vesnic=nu are inceput si nici sfarsit
LikeLike
January 27, 2011 at 5:53 am
Cred că accentul trebuie să cadă pe relaţia filială om-Dumnezeu. Faptul că simţim infinitul este un bun punct de plecare?
LikeLike
February 1, 2011 at 6:47 am
@Calin, iertati ca ma amestec in al vostru cuvant, cu umilinta va rog sa imi astern al meu umil gand.
Curand, la sfert veac framant, din inima de nisipului sclipire,
o taina veche vom afla ca stire …
Si nu vor fi prea multi cei care Sa guste din lumina mainelui Soare…
Dupa aceea
LikeLike