Cred că zilele trecute mă gândeam cum ne măsuram la tocul uşii creşterea în centimentri, la trecerea din copilărie în adolescenţă … pentru ca astăzi să meditez din nou mai mult la expansiunea uşii în ansamblul ei, la universul cunoaşterii care pare a deveni mai mare, mai greu de cuprins cu puterile cele slabe ale minţii şi răbdării de a pătrunde taine!
Şi, cum stăteam aşa gândind la infinitul care ni se măreşte şi ce-i de făcut pentru a fi la modă în atari vremuri tranzitorii, iată că descopăr într-o pagină de carte portretul unui vechi prieten: Herr Walther von der Vogelweide, de profesie minnesänger, pe la anul 1200. “Minne” – adică acea dragoste împărtăşită, trăirea care se naşte din consonanţa a două inimi care bat în acelaşi ritm. Iar “Sänger” – cântăreţ, bard. Domnul Walther a fost catalogat în istorie drept cântăreţ al trăirii armonioase, mai pe scurt: minnesänger….
Iar pagina aceasta de carte, prieteni, a repus întrucâtva lucrurile la locul lor. Căci atunci când un prieten îţi vorbeşte tocmai din Evul mediu, iar tu simţi cuvintele lui atât de adevărate şi actuale – înseamnă că anumite chestiuni nu s-au schimbat în jur. Iar rolul pe care ar trebui să ni-l asumăm cu responsabilitate, ar fi acela de a desprăfui adevăruri astăzi uitate (sau ascunse într-un nor informatic tot mai dens, vorba unui prieten din zona blogging-ului cu adâncime) . La treabă deci, că avem mult de recuperat.
Spune Herr Walther aşa: sunt trei lucruri de valoare, spre care aleargă şi pe care le doreşte (conştient sau nu) omul în viaţa lui.
February 6, 2011 at 8:28 pm
Imi dau si eu cu parerea : fiindca nu tot ce putem face ne este si de folos, adica mai trebuie sa ne gandim in primul rand la aproapele, cel pe care nu prea reusesc (reusim) sa-l cunosc-cunoastem
LikeLike
February 8, 2011 at 9:52 pm
Spre apusul vieţii, Walther pare să dea un pas înapoi: nu ştie exact dacă viaţa lui a fost un vis sau aievea? Se face a nu înţelege unde au dispărut toţi anii lui (cei buni, am completa noi). Avem mai mereu şansa de a întinde mâna celui de lângă noi: nu numai pentru a cere, cât mai ales pentru a oferi. De ce nu o facem tot timpul?
LikeLike