Media si Agentia de Publicitate nu pot una fara cealalta. DAR, in vremuri de criza – tensiunea intre partenerii de afaceri genereaza conflicte care ajung sa tina prima pagina…
Cat de creativ ar fi un departament de creatie al unei agentii, fara o pozitionare preferentiala si un tiraj bine distribuit – macheta atent slefuita nu se vede…
Si invers, daca ar fi sa accepte viata in afara compromisului – atunci media ar trebui sa traiasca din ceea ce vinde, asteptand sa incaseze de la chioscari si vanzatori ambulanti sume suficiente pentru plata salariilor si tipografiei …
Cum s-a derulat scandalul Coca-Cola – TOTB – Adevarul – McCann?
Pai, cronologic – se explica tot:
– Coca-Cola da tema Agentiei sa pregateasca 125 de ani pe piata
– McCann negociaza proiecte speciale, pagina 1, ziare full branded, … cu marile publicatii
– TOTB considera ca i-a venit momentul lansarii – demareaza un serial anti-coke, cu tot ce vrei: ca da dependenta, ca ne ingrasa, ca ne ia mintile, etc
– Nimic rau, presa e libera sa scrie ce vrea – dar TOTB face parte la acel moment din trustul Adevarul Holding.
– McCann intreaba – mai, ce faceti voi cu site-ul ala? Nu puteti fi coerenti, uite: noi vrem sa facem proiectul asta laudativ … si voi dati cu noroi?
– Adevarul se prinde ca a gresit undeva … si se dezice de TOTB. De azi, nu mai faceti parte din holdingul nostru, avem diferente prea mari de optica editoriala…
– TOTB se retrage din grup, dat fiind afara – dar nu retrage articolele, ci le continua!!!
– McCann se arata mahnit si surprins. Isi incepe campania, dar retrage comanda de la Adevarul.
– Adevarul innebuneste: cum? Nu-mi dai (si mie) prima pagina ?! Atunci, fii atent, maine va fi ENOIU pe prima pagina!!!
Interesanta lansare, asta mai zic si eu … THINKING OUTSIDE THE BOX!
May 11, 2011 at 5:51 pm
Independenta jurnalistica… pana la bani! :))
Mi-a placut mult schimbul de email-uri, mai ales cel al lui Imre.
LikeLike
May 21, 2011 at 6:50 am
Se pare ca e o “rara avis” acel DIRECTOR UNIVERSAL, care sa conduca orice firma, din orice domeniu, cu aeeasi admirabila performanta … Sau, altfel spus, va fi trecut vremea cand foita de tigari era procurata din ziar!
LikeLike
June 1, 2011 at 9:05 am
N-ar fi mai corect sa se publice niste studii adevarate in legatura cu ce inseamna consumul de coca-cola?
Nelegat de bani si de mizeriile trusturilor sau agentiilor, doar adevarul scris pentru binele oamenilor. E greu cu “ochiul dracului”… tare greu.
LikeLike
June 1, 2011 at 4:14 pm
Ce-am auzit ieri dimineata la BBC: ca preturile la alimente vor exploda in urmatorii ani, din trei motive care vor actiona conjugat:
1. de la 7 vom ajunge aprox 9 miliarde in 2050;
2. nu se fac investitii in agricultura fiindca nu au ROI bun;
3. efectele incalzirii globale – ex desertificare, etc
Problema nu era ca vom ajunge sa murim de foame – cat mai ales ca se va ingreuna accesul la “good food”.
Coca Cola ar trebui comparata cu o limonada sau un suc de fructe – numai ca studiul tot ar avea nevoie de media pentru ca altfel s-ar pierde in norul de informatii care ne inconjoara. Iar media nu-si taie singura craca publicitara de sub picioare, decat in cazul unora care vin din alte lumi si nu stiu cum si cu ce se mananca treaba…
LikeLike
June 1, 2011 at 6:12 pm
Era o intrebare retorica. 🙂
Ce-i drept, nu vom muri de foame, vom muri de cancer. Mai lent si mai dureros.
LikeLike
June 2, 2011 at 10:28 am
Din felul in care formulam o problema – ne apropiem sau ne departam de rezolvarea ei. Rezolvarea corecta, caci din pacate exista si finaluri incorecte pentru o multitudine de probleme ale vietii. Ce monotonie: sa se rezolve toate problemele corect :-)!
O problema falsa functioneaza de multe ori ca un nor de fum care ascunde (voit sau nu) o problema reala, de regula mai grava si complet diferita.
In exemplul de mai sus: se discuta despre libertatea presei, cand de fapt ar trebui sa discutam despre calitatea mancarii si bauturii!
Multumim pentru orientare lui Ovidiu!
LikeLike