Sa ne fereasca Dumnezeu sa-si intoarca Trecutul fata de la noi!

Stramosii sunt la mana noastra: precum copiii nenascuti inca, ei nu se pot apara in vreun fel de gesturile noastre, de legaturile pe care noi cei de astazi le cautam, le dorim si – de prea multe ori – le fortam, cu cei din trecut …

Ce mai are in comun Casa Regala a Romaniei cu Fondatorul Dinastiei de Romania? Nu pot sa va raspund, sunt altii mai in masura decat mine – insa ma trezesc uimit si tare neplacut surprins de stirea ca o statuie a lui Carol I a costat contribuabilul roman 3 milioane de Euro.

Mai mult, aflu ca nu s-a depus nici un efort pentru refacerea originalului si s-a ales varianta unei copii (nu discut cat de reusita, doar punctez faptul ca cineva a primit tema de a face ceva intocmai “in genul” acelui ceva care a preexistat pana nu demult !!! Da’ stiti, sa fie original. Si daca se poate, calul sa aibe piciorul ridicat. E mai impozant asa :-)!)

La aceasta mascarada trista, reprezentantii Casei Regale – vin si tin speech-uri de impacare. Impacare cu cine? Impacare de ce? Iertarea – daca s-a dat, s-a dat de mult -, si a venit din alta parte (mai de sus).

Iar profesionistii din mass-media nu gasesc timp sa traga o fuga la gliptoteca din Zagreb pentru a lua contact cu cei care poate ar fi putut pune la dispozitie toate datele unei refaceri corecte a lucrarii lui Ivan Meštrović (1883-1962).