Traducerea titlului ar fi meritat sa fie una mai buna, nu “Traficantul de Arme”…
In primul rand, pentru ca titlul filmului face o trimitere directa la dialogul dintre Orlov (Cage, traficantul de arme) si Baptiste Sr. (Walker, dictatorul militar):
Andre Baptiste Sr.: They say that I am the lord of war, but perhaps it is you.
Yuri Orlov: I believe it’s “warlord.”
Andre Baptiste Sr.: Thank you, but I prefer it my way.
In al doilea rand, nu imi suna chiar atat de pocit romaneste “Lordul Razboiului” …
Trecand dincolo traducerea – spunem noi nefericita – a titlului filmului in limba romana, lucru pe care am insistat intrucatva deoarece sunt convins ca multi din generatia mea nu l-au vazut tocmai din pricina acestui motiv* (sau fiindca e cu Nicholas Cage, un actor simplu si corect dar fara forta necesara unei compozitii de anvergura) filmul ne ofera explicatii si ne ridica intrebari. Deci il inscriem fara rezerve la capitolul castiguri (sau “must see”).
Explicatiile sunt pentru cei pasionati de domeniul istoriei. Ei pot afla de pilda ca cel mai mare jaf al secolului XX ar fi fost facut in Ucraina, cu arsenalul rus lasat mostenire unui nou regim. Sau ca intretinerea unor teatre de razboi cu caracter “permanent” sunt justificate de necesitatea unei piete de desfacere pentru productia de armament.
Explicatiile sunt pentru cei pasionati de politica. Ei afla de pilda, cum organisme respectabile puse sa vegheze la asigurarea “Legii si a Ordinii” – in cazul filmului, INTERPOL-ul -, trebuie sa cedeze intereselor superioare, de “Partid si de Stat” …
Intrebarile sunt pentru cei pasionati de domeniul filosofiei. Atat cei aplecati spre probleme ale Eticii (Copila cu bratul amputat care il intreaba pe american: Mister, ce credeti, o sa-mi mai creasca mana la loc?) cat si cei care isi pun probleme ale Esteticii (cum ar fi de pilda simbolistica sexului pe verticala) vor gasi in acest film subiecte de meditat.
Din 2005 (anul aparitiei filmului) sau de ieri seara (cand in sfarsit am trecut peste retinerea legata de titlu si am apucat sa-l vad), avem sansa de a privi altfel Jurnalele de Stiri …
_________________
* … educatia in comunism avea unele aspecte care tineau de “combaterea altor sisteme”. De pilda, capitalismului i se reprosa mai mereu ca duce spre extremism, consum exagerat de “sex, droguri si violenta”. Probabil am exersat, in ADN-ul educatiei noastre, sa ne ferim de traficanti, indiferent ce anume ar trafica ei! Poate fi o explicatie a faptului ca nu am vazut filmul pana acum …
January 14, 2012 at 9:40 pm
asa e Cage mai retras dar o sa vezi si alte fatete iti recomand capcana viitorului traducere slaba de la Next
Cage
cu Jessica Biel si Julianne Moore 2007
LikeLike