In vizita noastra la Brasov, nu puteam lipsi de la intalnirea cu Prima Scoala Romaneasca – intotdeauna avem de invatat lucruri noi, iar timpul petrecut in preajma Parintelui Profesor Vasile Oltean este oricum prea scurt.

Asa si astazi, in sala documentelor – a zabovit mai mult asupra unui Hrisov Domnesc al lui Mihai Racovita, datand din anul 1731. Ne-a atras atentia asupra existentei, in antet, a celor doua steme ale Principatelor: bourul si vulturul – alaturi, la 1731, cu 128 de ani inaintea implinirii Unirii celei mici … constiinta nationala, dupa fapta lui Mihai Viteazul?

In cazul lui Mihai Racovita, om al turcilor, cu trei domnii in Moldova si doua in Tara Romaneasca – e mai greu sa acceptam ca ar fi avut constiinta unitatii neamului… sau poate tocmai din acest motiv, pentru ca le-a fost domn atat moldovenilor cat si muntenilor, a inteles ca asemanarile sunt mai mari decat deosebirile intre cele doua Tari Romanesti …

Mutarea din Moldova in Tara Romaneasca (ceva mai bogata) a domnitorilor fanarioti in secolul al XVIII – lea,  era considerata un premiu. Daca ne imaginam insa cum se faceau aceste mutari, anume ca domnitorii isi aduceau cu ei “curtea”, adica o suita numeroasa … ca tinerii moldoveni se indragosteau de domnitele muntence si invers … iata cum unirea a fost anticipata de gesturi si semne, inainte de a se infaptui efectiv.

Un motiv in plus de a ne gandi serios ca gesturile noastre de azi  vor determina realitatile veacului urmator!

Hrisov Domnesc al lui Mihai Racovita la 1731

Hrisov Domnesc al lui Mihai Racovita la 1731

Moldova si Tara Romaneasca, unite la 1731 ... in stema curajoasa a lui Mihai Racovita!

Moldova si Tara Romaneasca, unite la 1731 … in stema curajoasa a lui Mihai Racovita!