Nu am fost niciodata in Statele Unite. De  aceea, ce am sa spun in continuare va rog sa fie tratat cu retinere, ca o opinie personala: ma intereseaza ceea ce se dezbate dincolo de ocean, doar pentru ca americanii sunt cei care impun pasul, ritmul si directia dezvoltarii pe planeta pe care traim. Atat.

Sper ca prietenii pe care ii avem “dincolo” sa ne puna la curent cu felul in care ei insisi, ca americani, se raporteaza la fenomenul violentei, legat de existenta celui de-al doilea amendament ( privind libertatea cetateanului de a detine arme de foc si de a le folosi oricand in scopul autoapararii sale …)

Stim ca recent a avut loc un atentat sangeros intr-o scoala – in Newtown, Connecticut.

Reactia Administratiei Obama a fost in doua parti. Prima – cea “imediata”, cu discursul emotional al Presedintelui in calitatea lui de Tata a doua fete … A doua – cea “concreta”, este o consultare cu toate partile interesate: misiunea a revenit Vicepresedintelui Joe Biden.

Pe agenda lui de lucru au fost intalniri cu:

  • National Rifle Association (NRA) – considerata cea mai puternica organizatie de lobby-ing pentru producatorii de armament;
  • Comcast – unii din cei mai mari cablisti (distribuitori de media si entertainment) ai Americii
  • Motion Picture of America – cei care sunt un fel de CNC mai evoluat al Americii
  • … chiar si cu reprezentanti ai industriei jocurilor video …

Mai mult, prin declaratiile pe care le-a dat publicitatii, Vicepresedintele sugereaza ca o posibila directie spre rezolvarea problemei ar putea fi marcata de evolutia tehnologiei … armele viitorului sa nu poata fi folosite decat de aceia care le cumpara!

Martea viitoare Biden va prezenta concluziile sale lui Obama. Suntem curiosi, pentru ca e vorba de o libertate la care americanii tin foarte mult, dar care – dupa parerea noastra -, trebuie ingradita cu inteligenta … Dar iarasi, ce libertate e aceea pe care unii si altii ti-o ingradesc?

Gandirea americana in privinta portului liber de arma este profund deosebita de a noastra, si nu putem spune fara retinere: e problema lor, ce ne priveste? Pentru ca ca rolul pe care si l-au asumat ni i-a adus foarte aproape: dorim sa-i intelegem in intimitatea gandirii lor, astfel incat sa deosebim intre cele ce urmeaza sa se intample pe micuta noastra planeta …

(sursa:  http://bigstory.ap.org/article/biden-seeks-video-game-industry-input-guns )