E greu de explicat unui copil din ziua de azi cum e treaba cu Basarabia – adica acea partea a Moldovei dintre Prut si Nistru.
Intr-a sasea, invata istoria medievala universala, in care trebuie sa treaca prin formarea statelor feudale – invatand despre Stefan si Moldova cea adevarata. Mai neplacut, e la geografia continentului – cand vine intrebarea fireasca: dar de ce suntem separati? Nu vorbim aceeasi limba? Nu e normal …
Intr-adevar, nu e normal.
Ba inca, aflam ca exista aberatii care depasesc limitele imaginatiei noastre, cum ar fi un dictionar moldovenesc-romanesc (sic!), aflat la a doua editie!
Astazi, desi avem voie sa vorbim despre subiect, constatam ca politicienii de pe ambele maluri ale Prutului nu au raspunsuri … pentru ca problema nu se afla pe agenda lor de lucru. Din partea lor, tacere – rusinoasa.
De aceea, macar in goana masinii incetinita de-un stop, sa semnalam existenta in orasul nostru a unor artisti care arata constiinta nationala!
February 5, 2013 at 7:46 pm
Oare exista pe undeva o harta pe care s[ se vad[ cu claritate care erau hotarele Principatului Moldovei, din care sa se vada care era de fapt teritoriul a ceea ce numim astazi Basarabia /
LikeLike
February 6, 2013 at 11:08 am
… sigur exista harti – dar mai exista si insemnari, cronici (izvoare literare) – din care rezulta importanta cetatilor de la Mare in strategia de aparare a Tarii Moldovei.
Extinderea Imperiului tarist spre Vest are in domnia lui Petru cel Mare un punct nodal: Dimitrie Cantemir a fost in contact direct cu el (sa nu spun atras spre el).
Mostenirea Imperiului otoman – s-a disputat intre cele doua imperii “mai tinere”: tarist si habsburgic. Pacile de la sfarsitul razboaielor ruso-austro-turce sunt incheiate cu tratate, care trebuie studiate cu atentie: acolo gasim “compensatiile” (adica teritoriile) pe care turcii le cedau invingatorilor …
Step by step, turcii se retrag. Si tot pas cu pas, rusii si austriecii avanseaza.
Kuciuk Kainargi (1775) pentru Bucovina si Bucuresti (1812) pentru Basarabia sunt momente care merita intreaga noastra atentie si efortul de a cunoaste istoria asa cum s-a intamplat.
Cati stim de implicarea hangiului Manuc in rezultatul pacii de la Bucuresti si de interesele lui din Basarabia?!
LikeLike
July 30, 2013 at 8:55 pm
Stimate domn exista numeroase harti in care sunt releifate granitele Moldovei medievale, luati un atlas de Istoria Romanilor de gimnaziu si veti gasi acolo cateva harti.
LikeLike