Fiecare companie ar trebui sa aibe o strategie de piata, spune Michael Porter inca din anul 1980. In ce masura il asculta companiile pe Porter, sau in ce masura constientizam noi companiile asupra importantei unei strategii care sa stea la baza vietii firmei – ramane de cercetat …

Se poate trai si fara strategie, intr-o lume aflata in criza de crestere – s-a vazut, pana in 2008, cat de usor se umfla un balon de sapun. Dar cei care au avut o strategie, au crescut mai corect, mai frumos, mai durabil.

Avem la dispozitie trei strategii, daca vrem sa tinem cont de competitie si sa … ne diferentiem de ea. Adica sa scapam de zona teribila a mijlocului perdant si caldut. Primele doua se refera la lupta pentru o piata in integralitatea ei – si se numesc “cost leadership” si “differentiation” iar cea de-a treia apare in situatii de nisa de piata “segmentation”.

Nu intru in detalii pe care le puteti citi pe wikipedia, dar cred ca putem fi de acord ca “segmentation” si “differentiation” suna al naibii de apropiat – singurul lucru (important, ce-i drept!) – este felul in care ataca piata: integral sau pe feliute.

Daca-i asa, atunci din trei ne-ar ramane doar doua variante de lucru serioase: unele care cauta pretul si unele care cauta imaginea.

Ce bine ca exista o competitie intre aceste doua lumi: unii care vor sa castige bani din volume si altii care vor sa castige bani din profit!

Ca oameni de marketing si comunicare, vom fi intotdeauna de partea acelora care cauta sa se diferentieze fata de competitie :-). Bunaoara, mi-ar placea sa-i cunosc pe cei care au facut filmul de mai jos – “Bucatarii pentru Personalitati” … Un execelent exemplu despre cum trebuie investit intr-un film de prezentare!

Si iata cum, privind vom intelege ca in economia de piata, antonimul lui ieftin nu este scump – ci … diferit!