Privesc harta Europei, cea de-acum 20 de ani. Apare foarte limpede ”cordonul sanitar” pe care Estul și Vestul l-au trasat după 1945, garantând URSS-ului că viitoare strategii expansioniste in detrimentul său vor fi excluse.
Azi, acest ”cordon sanitar” a dispărut. Să fim înțeleși, invenția politicii de ”limes” aparține latinilor și exista din antichitate – nu e o invenție a modernilor. La carte, se spune – cinic și pragmatic – așa: ajută-i pe barbarii de dincolo de graniță, atrage-i de partea ta, dă-le arme și ingineri, construiește-le cetăți și pregătește-i sau plătește-i să se lupte de partea ta în cazul năvălirii altor barbari …
Toate bune și frumoase numai că în situația de față, vest-europenii nu pot fi socotiți barbari – față de sovietici. Mai degrabă, invers – căci măsurăm lucrurile prin ochelarii democrației, pe care-o considerăm a fi bună și necesară.
Nevoia Vestului de a ocupa și civiliza Estul – chiar dacă se cheamă la suprafață ”eliberare” și ”democratizare”, e un proces de adaptare dureros nu numai pentru țările aflate în această situație, dar nu mai puțin pentru Rusia, care se simte călcată în picioare odată cu ”răpirea Ucrainei”, proces început în urmă cu un an.
Că reprezentanți ai NATO au ajuns azi să admire exercițiile militare și capacitatea organizatorică a Rusiei e un lucru nou și oarecum trist pentru noi (nu ne abținem să ne punem problema – băi, dar cât de dezorganizați sunteți voi, dacă-i admirați pe ruși?!) – dar ne așteptăm ca astfel să se ajungă mai repede la masa tratativelor.
Între timp, ar trebui să ne obișnuim cu mentalitatea de grăniceri … rămâne să vedem de partea cui, de data aceasta! Bineînțeles, dacă nu cumva se va naște un curent al neutralității, care să exprime o voință proprie – pașnică până la nepăsare, a poporului plămădit în jurul Carpaților! De fapt, o nouă ordine în care să trasăm o bandă gri între ”aceștia și aceia” poate ne-ar avantaja de-a dreptul … Dar cine să o ceară și cine să o asculte?!
Oricum, e prea puțină neutralitate în lume, nu vi se pare?
Leave a Reply