Printr-o ironie a sorții, una și aceeași clădire din București – azi Calea Victoriei nr 152 – a fost, pe rând:
- Casa Autonomă a Monopolurilor de Stat (CAM – 1941)
- Comitetul de Stat al Planificării (CSP până în 1989)
- iar după 1989 – Ministerul Industriilor, Fondul Proprietății de Stat (FPS), Ministerul Economiei …
- azi, e în paragină sau în reconstrucție – cum preferați.
Cine dorește să analizeze activitățile Statului Român și ale reprezentanților acestuia, poate să o facă și din perspectiva continuității acestei clădiri. După regimul militar al dictaturii comuniste, care a impus ritmul și direcția unei dezvoltări planificate – a urmat o perioadă de liberalizare, în care ar fi trebuit să primim, înainte de orice împrumut extern, câteva lecții despre etica în afaceri, despre importanța bunelor moravuri în economie, despre responsabilitatea actului de conducere într-o economie de piață.
În schimb, noi am primit primul împrumut de la Banca Mondială, culmea culmilor: pentru a suprima fibra neamului, pentru a declanșa genocidul împotriva copiilor noștri nenăscuți! Primul împrumut – în valoare de 150.000.000 de dolari, acordat de Banca Mondială în 1991 avea obiective clare (principiul fiind – noi vă dăm banii, noi vă spunem ce să faceți cu ei).
ANEXA 1
TRAGEREA DIN IMPRUMUT
1. Tabelul de mai jos prezinta categoriile de articole care vor fi finantate din imprumut, alocarea sumelor din imprumut pentru fiecare categorie si procentul cheltuielilor finantate pentru fiecare categorie:
—————————————————————————–
Categorie Suma din imprumut % din cheltuieli
alocata (exprimata care vor fi
in echivalentul finantate
in dolari)
—————————————————————————–
(1) Bunuri: 100% din cheltuielile
in valuta
a) materiale medicale 76.000.000 100% din cheltuielile
locale (costul la
iesire din fabrica)
b) echipament, materiale,
piese de schimb si
vehicule 45.000.000
(2) Serviciile de consultanta
si pregatire 9.000.000 100% din cheltuielile
in valuta
(3) Nealocat 20.000.000
————
TOTAL 150.000.000
Dar poate vă întrebați pentru ce anume a fost nevoie de acest împrumut? Iată motivul: importul de contraceptive (deci piață de desfacere pentru producătorii din afara țării!) și reorganizarea sistemului medical românesc pe principii moderne (adică ceea ce trăim zilele astea – revelația modernității unui sistem degradat). Servicii de consultanță și pregătire de 9 milioane de dolari (nivelul lui 1991!) au fost probabil încasați de specialiști în domeniul medical. Nu știm dacă externi sau interni, dar ar fi interesant de aflat (bănuim că s-au dat pe contract!)
Sectiunea 4.02
Imprumutatul: a) va pregati si va revizui impreuna cu Banca, pina la 30 septembrie 1992, un plan de marketing si distributie pentru contraceptive si b) va adapta taxele percepute de institutiile sanitare ale Imprumutatului pentru realizarea interventiilor de intreruperi de sarcina si va lua alte masuri adecvate, toate destinate a face ca folosirea contraceptivelor sa devina, din punct de vedere financiar, o alternativa preferata pentru planificarea familiala.
Rezultatele – le cunoaștem: o curbă abrupt-descendentă în care România s-a depopulat, astfel încât decrețeii ceaușiști care urmează să intre-n pensie (de-o vor apuca-o), au fiori justificați în legătură cu plata acestora…

Banii pe care cu generozitate ni i-a împrumutat Banca Mondială în 1991, au finanțat un plan de marketing de succes: rezultatele politicilor anti-familiale sunt evidente. Alături de legalizarea avortului și recomandarea anti-concepționalelor (planificarea familială), emigrația ecoomică după 1989 e un alt factor decisiv.
May 7, 2016 at 2:57 pm
Nu suntem singuri care am luat împrumuturi de la FMI. Fiindcă pregătirea, cunoaşterea a mai multor limbi, îţi permite, oare vecinii noştri, pe care îi dispreşuim cum s-au descurcat. Ai timp să cercetezi? căci altfel rămân la sintagma care nu-mi place: hoţul, hoţ rămâne, derivată din lupul îşi schimbă părul, da năravul ba. Cu simpatie.
LikeLike
May 7, 2016 at 3:05 pm
Bună Marian, mulțumim pentru interes! Sunt în luptă cu timpul – pregătind o Prezentare ”Morală, Etică și Lege în Publicitate”, pe care o voi susține săptămâna viitoare la ASE. În căutări aleatorii, am dat peste textul Legii de împrumut – senat de Dan Marțian și Alexandru Bârlădeanu. E citat exact. Probabil s-au împrumutat și alții – doar de aceea se tipăresc banii, nu?! Dar e semnificativ că primul împrumut s-a luat pentru sănătatea poporului. Iar azi, suntem în stradă pentru același lucru. Cam înceată evoluția, dar e bine că este pe o direcție. Hristos a-nviat! Cu drag, Călin
LikeLike