Ei bine, IPad-ul și IPod-ul … nu sunt același lucru!
Mi-a trebuit un pic până să-nțeleg că unul din ele e dedicat ascultării muzicii, că e un spațiu de stocare pentru toate cd-urile pe care le-am cumpărat de-a lungul anilor la care aș mai putea adăuga și pe cele ce mi le-am dorit dar n-am apucat. Iar celălalt, e un fel de sală de lectură personală, o bărcuță cât se poate de intimă, care mă ajută să navighez în oceanul de informații care acoperă lumea reală … în plus, la comandă, se transformă în aparat de fotografiat, video-recorder, măsuță de scris de la care pot publica idei, poze, filme. Câtă tehnologie încorporată într-un carnețel pe care-l pot ridica cu două degete!
Dar MANPAD-ul … ei, ăsta e din alt film. Din filmul cu războiul care aduce bogăție celor ce se-ocupă de comerțul cu arme. Man Portable Air Defense System are desigur și el multă tehnologie inteligentă incorporată … și e astfel gândit încât să dea o șansă amărâților de infanteriști atunci când sunt bombardați de aviația atotputernică.
Având numai 12 kilograme și posibilitatea de a trimite rachete la o înălțime de 4.000 de metri, MANPAD-ul se pare că este unul din starurile la modă printre cei care poartă războiul de la sol …
Cine/Unde se fabrică? Cine/Cui le vinde? Nu cred că sunt întrebări imposibil de răspuns. Dar dacă interesele sunt în a rescrie hărți cu ajutorul războiului – aceste întrebări pur și simplu nu sunt aduse în față și, aparent nu preocupă … pe nimeni.
Poate întrebarea ”Cine e în spatele războaielor?” va fi simplificată inteligent/logic, fără a fi nevoie de tehnologie – iar concluzia simplă va fi recunoscută și arătată cu degetul: ”În primul rând comercianții de arme”, apoi toți ceilalți ahtiați după putere.
Leave a Reply