Nimic nobil in gestul de a da in vileag, de a expune metodele de lucru ale unui sistem politic care se bazeaza pe eficienta fortei … si totusi, imi place sa cred ca aceasta a fost cauza caderii candidatului democrat, chiar numai inainte de vot: alegatorul american a aflat cu putine minute inainte de a pune stampila (prea putine pentru a uita si suficiente pentru a intelege gravitatea), ca țara lui foloseste forta in mod abuziv. In declaratii, poporul libian si lumea intreaga trebuie scapata de dictatura si dictator, in realitate – inlocuim un guvern care ne este ostil (sau neascultator – sau independent?!) cu unul care ne este supus … daca a functionat in Irak-ul lui Saddam, in Egiptul lui Mubarak … de ce nu ar functiona in Libia lui Gaddafi?!

Să ne-nțelegem, parte bună a alegerilor este că spală sistemul de secrete: rufele murdare însă ne-au lăsat de data aceasta un sentiment de ciudată amăreală … parcă ne așteptam la mai multă diplomație reală  din partea democratiei americane. E tot mai greu pentru o Mare Putere să-și păstreze calmul profund, să stabilească un exemplu de comportament   pe care celelalte națiuni să-l urmeze. Dar dacă cei care azi sunt ”la butoane” procedează – la umbra unui server privat -, fără menajamente și nici grija de a fi expuși, atunci asta se-ntâmplă: follower-ul profită și expune greșelile liderului.

Politica s-a transformat din păcate prea mult într-un Business, într-o afacere – iar părțile ei urâte, atunci când ies la iveală cu ocazia alegerilor democratice, chiar dacă se spală în bună măsură prin actul divulgării – rămân consemnate undeva în memoria colectivă și până să le uităm, ne sensibilizează.

Dintre toate, relatia ”complexă” a SUA cu țările arabe (cărora le furnizează armament, dar fără a restricționa redistribuirea acestuia) și relatia de cauzalitate dintre destabilizarea Africii de Nord si problema valului imigrationist in Europa, sunt cele doua noutati pe care le-am retinut si probabil nu le-am fi inteles atat de clar, daca anumite documente nu ar fi fost expuse publicului larg.

clinton-email

clinton-2

clinton-3