Pe măsură ce avansăm în lupta cu pandemia, învățăm că în afara lumii de dincolo, există și o lume de după, care se va exprima în continuitatea vieții pentru cei care, eventual, vom supraviețui. Continuitate, dar în același timp – îndrăznim să sperăm acest lucru – cu transformări majore. Dacă ne va schimba mentalitatea și modul nostru de viață planetar va intra într-o nouă etapă, poate vom vorbi de o epocă post-coronariană, sau de o generație de coronarieni (Generația C) … care va înțelege și interpreta în mod diferit moștenirea culturală a umanității …

Iată ce ar putea fi diferit, ce ne așteptăm să fie altfel, în lumea de după

  • Va fi reevaluată importanța sistemelor de sănătate, atât la nivel național cât și internațional. Se vor aloca mai multe fonduri pentru cercetare, inclusiv pentru bioinginerie – totodată, se vor rescrie regulile cercetării științifice, de la măsurile de securitate până la transparența raportării rezultatelor. Știu, securitatea și transparența par a nu face casă bună împreună, dar o listă a laboratoarelor, pe nivele de dotare și specializare va fi necesară. Vedem că efectul unei pandemii este la nivelul unui război atomic …

 

  • Tentația poveștilor despre această perioadă va fi mare. Vor fi chemați la rampă scriitorii de SF, editurile și casele de producție vor solicita scrierea și producerea cu cât mai mult realism a unor scenarii apocaliptice, iar regizorii vor avea de pus în operă producții din care nu vor lipsi pandemiile, dar și alte situații de dezastru planetar, despre care știm că s-ar putea întâmpla oricând: ciocnirea planetei cu un meteorit, topirea calotei glaciare, inundarea coastelor, deșertificarea, anarhie la nivel global …  Astfel, se va susține un proces de pregătire a populației pentru dezastrele ce vor urma. Dar dacă, dimpotrivă, sociologii, psihologii și preoții buni cunoscători ai sufletului omenesc se vor pune cu toții la masa dialogului, căutând alte moduri de pregătire ale umanității pentru ceea ce va veni? Vom avea de ales, între cultivarea temerilor noastre și valorile credinței: iubirea generatoare de pace și întrajutorare …

 

  • Va fi recunoscută și respectată munca la distanță, în toate formele ei: vor înflori platformele de educație la distanță și până la firmele de transport și logistică … va crește mult importanța (dependența) conexiunii la internet, shopping-ul online și bineînțeles, utilizarea spațiului colaborativ (conferințele online) …

 

  • Respectul față de Familie: dacă oricum stăm împreună – Bunici, Părinți, Copii -, dacă oricum ne ajutăm și ne împărțim sarcinile, hai să vedem: ce putem face pentru ca solidaritatea să beneficieze de legi noi: recunoașterea muncii casnice, plata bunicilor care au grijă de nepoți, …

 

  • Respectul față de conducători (de la primari la președinți de state) în măsura în care vom revizui responsabilitățile și le vom testa capacitățile. Va trebui să revedem un pic teoriile despre stat (rolul statului in salvarea națiunii dar și  rolul formațiunilor supra-statale – ex Uniunea Europeană), rolul consilierilor științifici și a specialiștilor în diferitele ministere ale statului. Presupunem că interdependența planetară va genera o mai bună colaborare între state, de asemenea, că între stat și sectorul privat vor fi legiferate măsuri speciale pentru situații de criză. Transparența raportărilor, aceleași sisteme metrice, … inclusiv unificarea calendarului Bisericilor creștine poate fi un exemplu! Dar în afara exemplelor de împăcare și ecumenism ce vor veni dinspre Biserici,  se va întări rolul armatei pentru situațiile de criză – e de presupus că vom căuta să avem oameni pregătiți în SMURD, IGSU, Pompieri, Jandarmi, Poliție …

 

  • Vom scrie reguli noi (poate o să apară chiar o legislație nouă?) pentru comportamentul social în vreme de criză. Vom da alt sens al activităților sociale care însemnau distracție – sau distragere de la esențial – astfel, industria de miliarde a evenimentelor sportive si culturale va avea probabil greutăți majore în a se redefini / relansa. Vom afla de reguli noi in spațiile publice, în hoteluri și în restaurante … Poate ni se va părea firesc (sau dacă nu, vom fi obligați de lege) să stăm acasă dacă suntem răciți … Vom realiza importanța educației unui comportament social responsabil, inclusiv prin reglementarea consumului …

 

  • Vom impune reguli noi și în materie de igienă – atât acasă, unde fiecare vom reînvăța spălatul pe mâini (cel puțin 20 de secunde!) și unde vom folosi dezinfectanții mai degrabă decât parfumul … dar și în spitale sau diferite locuri de muncă, unde nu vom permite accesul persoanelor care nu vor fi mai înainte scanate pentru verificarea temperaturii …

 

  • Poate vom merge chiar mai departe, reinventând regulile salutului și vom înlătura de pildă, îmbrățișarea sau strângerea/sărutul mâinii … apoi, vom trece cu toții la salutul japonez, considerat mai igienic și chiar mai respectuos … ;

 

  • În timp ce unii dintre noi vom dezvolta un soi de agorafobie, alții vom tremura redescoperind adevărurile lui Malthus și a altor vizionari mai vechi sau mai noi. Nu putem să nu semnalăm intervenția din anul 2015 a lui Bill Gates – care se ascultă desigur altfel, prin prisma actualelor experiențe;

 

  • Vom analiza fragilitatea umană, ce are o dependență constitutivă de lutul din care este plămădită și care e programată să închidă ochii la împlinirea vârstei de 135 de ani – și vom continua să revizuim sistemele de protecție ale slăbiciunilor noastre – de la standardul echipamentelor până la măsuri de disponibilizare a spațiilor din morgă și cimitire … dar, ce bine ar fi dacă în acest proces al măsurilor raționale, vom atrage și zestrea de înțelepciune a preoților care cunosc și trăiesc mesajul Bibliei – căci principiile general valabile, dreptul natural există și are puterea adevăratei schimbări (ce se produce în interiorul fiecăruia) …

 

  • Gânditorii vor comunica politicienilor, până ce aceștia vor înțelege și se vor apleca cu mai mult respect asupra legilor care protejează viața, cu tot ce implică acest punct – de la ocrotirea noului născut și a  bătrânului/bolnavului decuplat de la sistemul de ventilație, până la condamnarea și oprirea definitivă a războaielor; retragerea din societate a armelor și renunțarea la industria de armament, până la ocrotirea diversității speciilor și măsuri normale de îmbunătățire a calității vieții (inclusiv sau mai ales a aerului pe care-l respirăm, apei pe care-o bem …). Poate vom interzice prin lege să fie mâncate anumite animale … (lilieci, șerpi, șobolani …)?

 

  • Vom înțelege planeta ca sistem interconectat; iar egalitatea în fața morții va fi documentată de tocmai de circulația acestor viruși, foarte iubitori de democrație, care nu deosebesc intre bogati si saraci, desi aparent par a avea o preferinta fata de batrani (pe care i-ar vrea si mai izolati decât sunt) …

 

  • Riscul va fi să intrăm într-o lume a dezbaterilor sterile despre cum va fi mai bine, ce vom avea de făcut și cum să ne pregătim pentru viitor, pentru a exista și peste 100 de ani …mai mult, fiecare – cu sensibilitățile și trecutul său, va insista asupra suferinței lui unice, cu care-și va legitima propunerea de înnoire. Înțelepciunea pe care însă ne-o dorim, este să construim propunerile de la nevoile celuilalt (de asemenea, Biserica știe multe despre iubirea aproapelui) …

 

  • Vecinătatea va căpăta alt sens: vecinul de casă și contactul activ din media socială, cu cine vei petrece oare mai mult timp, cu cine vei schimba mai multe idei edificatoare, cine te va ajuta să-ți șlefuiești concluziile, să progresezi … ? Vom defini tot mai mult viața ca timpul pe care-l petrecem împreună

 

Voi cum simțiți ziua de mâine? …