Cu siguranţă există un raport cauzal între apariţia diferitelor mijloace de comunicare în masă şi avântul economiei. Consumul de informaţie a determinat decizii mai înţelepte din partea politicienilor şi a oamenilor de afaceri, iar publicului larg i-a facilitat accesul la cunoaştere. Odată cu informaţia de uz general, mass-media a contribuit esenţial la dezvoltarea consumului – stimulând mecanismele prin care … “bănuţul să sară din portofel”.
De fiecare dată, canalul media tradiţional a fost direcţionat de la editor către target. Odată cu internetul, suntem invitaţi la participare activă, se vorbeşte de o schimbare a paradigmei culturale: cărţile nu mai sunt în bibliotecă şi aşteaptă să fie citite, ci eu sunt invitat să mă apuc a scrie cărţi!
Spuneam mai demult că lumea internetului va înlocui telecomanda cu motorul de căutare: printre altele, să recunoaştem – e un efort mai mare, acela de a căuta pe net, faţă de butonul up/down al telecomenzii. Putem vorbi de o portiţă de salvare pentru consumatorul de media al zilei de mâine? Salvare – de la un proces lent de îndobitocire – prin nemişcare, manifestat pe canapeaua din faţa TV-ului – pe engleză, “couchpotatoe”…
Internetul a prins bine la marele public şi a devenit o forţă care va trebui să primească în perioada următoare o serie întreagă de reglementări – care vor intra în contradicţie cu spiritul liberal şi foarte umanist al inventatorilor săi…
Acest “TOŢI PENTRU UNUL şi UNUL PENTRU TOŢI” care guvernează spaţiul colaborativ al internetului, definit cel mai bine de expresia peer-to-peer, care înseamnă de-o potrivă “reading” dar şi “sharing” (sau pe româneşte: “primeşti dacă dai”) … va trebui să fie reglementat la rândul său de ceva ce se situează mai sus decât bunul simţ.
January 14, 2011 at 7:44 am
Draga Calin, lectia asta mi s-a parut cea mai interesanta si ma incita la comentarii, mai ales in ceea ce scrii in ultimele 2 alineate.
Pe de o parte, nu sunt de acord ca inventatorii lui au avut un spirit umanist si liberal, asta a fost doar un efect secundar. Internetul a fost conceput din motive strict militare si cercetarile au fost finantate din aceasta cauza.
“The Internet and Transmission Control Protocols were initially developed in 1973 by American computer scientist Vinton Cerf as part of a project sponsored by the United States Department of Defense Advanced Research Projects Agency (ARPA) and directed by American engineer Robert Kahn.”
Pe de alta parte consider internetul ca unul din cele mai importante “mijloace” care au influentat covarsitor evolutia planetei. (Nu numai la romani , care oricum au un nume mondial in IT chiar si daca l-am omite pe Moisil)
Cred ca ai dreptate, si cel putin asa anticipez si eu pe baza ultimelor stiri, internetul va suferi modificari drastice in ceea ce priveste “libertatea” de exprimare sau de acces la informatie.
Cu riscul de a fi carcotas, imi permit sa critic politica din Canada pe aceasta tema, institutia CRTC (un fel de CNA) este o mostra de cenzura mult mai serioasa decat orice imaginatie securista.
Confrom ultimelor “sugestii” vor fi supuse legiferarii (daca nu cumva au fost si votate) niste masuri care vor separa decisiv monopolurile de ISP fata de furnizorii de rand ai internetului. Nu oricine isi va permite sa asigure sculele necesare de a monitoriza si a interveni urgent pentru a deconecta o legatura live.
“This would open up future privacy invading Deep Packet Inspection (DPI) technologies and direct marketing/advertising based on *you* and *your families* internet activities and habits.
Aadica ceea ce spuneai in ce priveste “sugestiile” de la gmail… in primul tau articol pe aceasta tema.
Sa fim optimisti ? Aici neaparat trebuie sa intervin politic si sa “share” un citat dintr-o discutie cu un bun prieten, care acum e seful meu. (Si el a citat-o de undeva dar nu mai stiu sursa).
Cand esti tanar ( sa zicem 16-25 de ani) esti SOCIALIST, pentru ca nu ai nimic dar ai vrea sa imparti (share) cu toata lumea.
Cand ai prins ceva cheag (25 -45 de ani), si ai muncit sa ajungi unde esti, esti LIBERAL. (Daca vrei sa pui osul, esti binevenit, facem business impreuna)
Dupa ce ai ajuns la un statut sigur (45 and over) esti CONSERVATOR, nu mai imparti (share) nimic cu nimeni. (Daca iti trebuie, fa-ti !).
Orice asemanare cu partidele sau personajele politice din Romania care ar putea reprezenta principiile de mai sus este complet falsa. )))
Cu stima, Mihai
LikeLike
January 14, 2011 at 11:22 pm
Dragă Mihai, mulţumesc pentru răspuns – ne-ai dat teme de (re)search pentru motoraşul google :-)!
Răspunsul tău şi împlinirea acest an a unui deceniu de WIKIPEDIA – mă determină să îţi dezvălui tema pe care o frământ pentru “lecţia a 4 -a”: internetul şi raportarea noastră la infinit…
Te salut cu drag, şi mă bucur că suntem la o conexiune distanţă (sau cum spun ei “just a click away!”)!
Călin
PS: îmi aduc aminte vag de-un comentariu al lui Petre Ţuţea cum că “după 40 de ani, dacă mai eşti revoluţionar, înseamnă că n-ai înţeles mare lucru…” (citat foarte aproximativ)
LikeLike