În primul rând să vă explic ce este “huolitul”. Huolitul e un cuvânt nou, a cărui formare a presupus alăturarea interjecţiei româneşti “huo” grecescului “lithos” (piatră).
Am preferat această variantă, pentru că se apropie periculos de frumosul regionalism “hăulit” – care duce imediat cu gândul la un gen muzical popular românesc (cunoaşteţi hă-lă-u-ă? un fel de Jodler de pe la noi). În acelaşi timp, terminaţia ne trimte la oamenii primitivi ai epocii pietrei (paleolitic, mezolitic şi neolitic – fiind împărţiri ale unui timp al penitenţei atât de lung şi întunecat pe cât de îndelungate trebuie că erau nopţile în peşteri şi bordeie).
Pe scurt: un câtec al oamenilor duri, caractere pietros-bolovănoase, cioplite mai mult sau mai puţin, şlefuite mai mult sau mai puţin, care odată ajunse la disperare … cântă! În felul lor, bineînţeles.
Am avut de ales, partinic, între: “a huoli” şi “a da cu huo” – dar cum puteţi remarca, opţiunea a doua se referă mai degrabă la subiectul provocator de mânie (dau cu huo către cineva, la adresa cuiva) şi nu am vrut să cadă pe planul doi artistul însuşi, huolitorul.
Scena acestuia este de obicei stadionul de fotbal. Acolo, nemulţumirea faţă de omul (îmbrăcat în negru) ia forme din cele mai extreme, corul huolitorilor se formează solidar în jurul unei faze oarecare şi – după cum am văzut în unele cazuri, instinctul aruncării cu piatra (fie şi cea de la brichetă), a rămas perfect conservat până în zilele noastre.
Din când în când însă, huolitul îmbracă haina politicului…
Creşterea în responsabilitate, transformarea microbistului în cetăţean, îi schimbă radical tonul: dintr-unul mânios într-unul disperat!
Vă invit să continuaţi acest demers al identificării diferitelor forme de huolit – şi închei cu întrebarea, pusă de-un prieten pe una din reţelele de socializare: o fi vreo legătură între huolitul est-europenilor din 1989 şi huolitul care i-a cuprins pe nordafricani în acest început de an 2011? Sau, dacă preferaţi politica internă: anunţă huolitul în timpul horei unirii mici, mari mişcări sociale în 2011 – mişcări care ar situa, nu-i aşa. România mai aproape ca oricând de continentul african?
Cu gândul la micuţa Lucy şi la somnul ei de milioane de ani, vă doresc o primăvară frumoasă, tuturor! 🙂
January 26, 2011 at 10:49 am
Io zic sa recitesti asta:
http://www.aboutromania.com/cosbuc13.html
Cosbuc e omul care a simtit cu adevarat acest popor si a scris de-adevaratelea despre el.
Reciteste finalul macar, in traducere libera finalul spune: ” Nu va puteti ascunde dupa nimic, deci nici dupa imnuri si alte simboluri!”
LikeLike
January 27, 2011 at 3:05 am
Coşbuc a fost îndrăgostit de poporul român. Ca intelectual ardelean, îl durea probabil să treacă Munţii prezentând grănicerilor austro-ungari paşaportul pentru a ajunge în Regatul României…
Intelectualul român autentic e cel care suferă odată cu poporul a cărui lumină se consideră că este. E mare Coşbuc când spune: “Sunt suflet în sufletul neamului meu,/Şi-i cânt bucuria ş-amarul…/ În ranele tale, durutul sunt eu/ş-otrava, de-odată cu tine o beu/când soarta ne-ntinde paharul!” Mare şi modest, aşa cum ne place să vedem că străluceşte câte un Luceafăr pe cerul plin de stele.
Zic totuşi că până la urmă va trebui să ne întoarcem cu atenţie spre replica celebră a omului politic către omul de rând (Senatorul Melcilor, Dorel Vişan): “Ştiu eu, măi fată? Poate asta e soarta ta, să fii violată?!” … şi să distingem mai atent între microbist şi cetăţean; între artist şi politician…!
LikeLike
January 26, 2011 at 8:52 pm
Am recitit.
Si sper ca am evoluat un pic ca
natiune in ultima suta de ani, desi
sunt de acord ca unele lucruri au ramas pe loc.
Imagineaza-ti ca la 1907 – sportul mondial cel mai apreciat ar fi fost oina.
Si romanii din Principate ies campioni mondiali:
Ar mai fi avut loc rascoala?
LikeLike
January 27, 2011 at 3:12 am
Răscoala? Nu ştiu. Nu scriem istoria lui “Ce-ar fi fost, dacă…” – abia avem timp să ţinem pasul cu cea reală :-)!
Ce ştiu, e că HUOLITUL e un sport naţional care dăunează grav intereselor economice şi că trebuie să existe şi alte metode de “pressing om la om pe tot terenul” care pot fi folosite pentru reglementarea raportului cetăţean-politician iresponsabil.
Groază mi-e de mitingul autorizat care nu schimbă nimic altceva decât cursul valutar :-(!
LikeLike