In timp ce Bulgaria isi pregateste rromii de alegeri, parcurgand un proces firesc al “Auseinandersetzung”-ului* cu o minoritate semnificativa proportional (1 din 7 milioane!), iar aiurea-n Europa de vest politicile anti-discriminatorii sunt speculate la maxim in latura lor toleranta de catre natiunea poate cea mai adaptata la supravietuirea in regim de criza, dupa evrei … in tara noastra, spaimele contaminarii cu nelinisti sociale de tipul rascoalelor spontane, au ajuns in fine (!) la ordinea zilei.

In timp ce mesajele despre faptele reprobabile ale natiunii rrome abunda in mass-media, generand talk-show-uri despre toleranta, legalitate, minoritate, discriminare, civilizatie, libertate, schimbare si pastrare a datinilor si modului de viata, etc … de doua zile, in parcarea din fata firmei noastre, avem un nou vecin: o satra de tigani!**

Totul a decurs atat de simplu: au venit nedespartiti, intreaga familie, la spitalul specialistilor din Bucuresti si, neavand alt loc de parcare – au ales-o firesc, pe cea mai apropiata. Caruta cu coviltir, casa lor pe patru roti se numeste astazi intamplator Ford Transit – dar asternuturile pe care le-am observat cu coada ochiului in interior, scaunele cu trei picioare si masuta la care servesc cele trei mese regulate ale zilei, cosul cu care isi fac cumparaturi proaspete de la piata, relaxarea si increderea cu care asteapta externarea apartinatorului … toate sunt la locul lor: asa cum se cade unei familii de tigani care-si respecta traditiile si obiceiurile!

Caii putere au luat locul calului putere in cadrul revolutiei industriale a veacului al XIX-lea. Si vedem unde am ajuns … Ce se va alege maine din satra traditionala, care se plimba azi liber prin Europa in dube albe cu punte dubla a tractiunii pe rotile din spate – ramane o intrebare deschisa, pentru moment. Ceea ce stim cu siguranta este ca modul lor foarte relaxat de a trata criza in gluma, neplatind taxe si avand propriul sistem juridic, enerveaza din nou pe cei multi!

_______________________

* “Auseinandersetzung” = cuvant compus in limba germana, format din “aus” + “ein” + “anderer” + “setzen” si avand urmatorul sens – ma asez/opresc din lucru si ma privesc/analizez pe mine in raport cu ceva/cineva, cu scopul de a lamuri relatia existenta intre mine si acel lucru/persoana.

** Multumiri speciale Domnului Stefan Dragomirescu, autorul fotografiei de mai jos, fara de care consideratiile de mai sus nu ar fi fost posibile :-)!

Stefan Dragomirescu: "Satra moderna"