Mediul si Rasa – iata cei doi factori “statornici”pe care Xenopol ii numeste limpede in cartea sa de filosofie a istoriei, aparuta mai intai la Paris (in 1899) si un an mai tarziu, la Iasi.
Azi ni se pare atat de desueta impartirea in patru tipuri de rase – anume: primitive (salbaticii), inferioare (negrii), mijlocie (galbenii) si superioara (albii); mai ales pentru ca dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a trebuit sa rescriem mentalitatile privitoare la diferente rasiale si sa ne fortam mintile in a gandi egalitarist. Marea victorie a alegerii unui Presedinte de culoare in fruntea celei mai avansate tari de pe Planeta este in acest sens incununarea unui lung sir de victorii partiale!
Intrebarea de astazi se refera la amestecul raselor in contextul deschiderii granitelor, atat online cat si off-line :-), si in ce masura ar mai constitui astazi rasa un element “statornic”, pe care sa-ti poti construi cat de cat o predictie …
Macar in ceea ce priveste Muntii, Raurile si Marea – ele au ramas in continuare, macar off-line :-), acolo unde le-a lasat Xenopol!
Ar mai fi de intrebat: la ce bun predictia, la ce bun sa stim cum ar urma sa reactioneze o anumita rasa la anumiti stimuli – acum, cand psihologia si mai ales comunicarea au ajuns sa formeze (era sa zic formateze) noua generatie prin media universala a internetului?
Apropo, mai poate fi vorba de “statornicie” in istoria zilelor noastre?
Si pentru ca rasa si neamul sunt totusi apropiate unul de celalalt, va invit sa studiati efectele deschiderii granitelor romanesti – pe graficul de mai jos. Observati cu atentie golul pe care il inregistreaza categoria de 40-50 de ani: dintre acestia au plecat probabil cei mai multi “afara”. Tabelul nu spune nimic despre structura actuala a neamului romanesc, despre ce-a mai ramas din fibra noastra autentica …

Ne trecem val dupa val, generatie dupa generatie. Cine ramane sa faca de permanenta? Muntii si Marea!
Leave a Reply