Cand esti neamt – ai o problema de seriozitate. Nu ca nu te-ar lua lumea in serios, ci dimpotriva: lumea nu te crede atunci cand razi, cand esti relaxat, cand esti vesel. Cliseul dupa care ne-am obisnuit sa-i judecam pe nemti este in linii mari acesta: nemtii sunt ordonati, disciplinati, ascultatori, muncitori si – mai ales -, tehnici!

Tehnica germana este recunoscuta in lumea intreaga, numai ca are problema pe care o descriam mai sus: e prea serioasa! Daca tehnica e prea serioasa, daca inginerii in halate albe nu rad usor, intrebarea pe care ne-o punem aproape imediat: nu cumva e prea scumpa? nu cumva e prea complicata? … adica prea rece pentru a ajunge pana la inima mea? O inteleg cu ratiunea, dar mi-e greu sa o accept cu inima. Poate si cu buzunarul … mai stii ce legaturi or fi intre inima si buzunar?

Incercand sa recupereze diferentele in lupta pentru suprematia mondiala (Toyota s-ar fi vandut mai bine in 2012), VW a pregatit cu grija momentul Superbowl-ului de anul acesta. Si s-a decis sa “lucreze” la acest aspect – o tehnica germana umanizata, calda, transmisibila pana-n maduva oaselor.

La inceput, o alianta strategica cu Jimmy Cliff, un jamaican care straluceste la batranete (a fost introdus in Hall of Fame-ul Rock-ului in 2010). Si un teaser oarecum enervant, dar care a depasit 1 milion de vizualizari pe Youtube

Pasul doi – a fost lansarea spotului cu albul care a luat-o razna, vorbind o engleza cu accent jamaican. Pentru ca vrea sa-i contamineze pe toti cei din jurul sau la fericire, sa-i faca sa participe la fericirea lui.

Pasul trei – si asta abia mi se pare ca trebuie introdus in manualul de scoala, este scornirea unei povesti in jurul acestei lansari. O poveste evident inofensiva, dar adevarata lectie pentru cei care practica PR-ul: este noua reclama VW una rasista?! 🙂

Puteti citi advertorialul aici.