Privind o harta a limbilor Europei – cateva lucruri se limpezesc pentru o mai buna intelegere a istoriei continentului nostru, dar si a relatiilor dintre neamurile care-l compun.
Sunt trei mari grupe: estul e al slavilor, vestul e al latinilor iar centrul, plecand din afara spre inlauntru – al germanicilor, care tin cumpana si dicteaza politica echilibrului.
Dar ce uimeste – fara modestie – la aceasta harta, e insula de latinitate din “far-est”, reprezentata de poporul nostru. Cat datoram spiritul modelator al latinilor veniti tocmai de la Roma si cat Carpatilor ca am reusit sa ne pastram fiinta si sa ne vorbim limba, in marea slava din jurul nostru?
Ce reprezinta pentru aceasta supravietuire a noastra elementele latine din vocabularul Bisericii Nationale? Crux, Dominus Deus, Angelus, Basilica …
Putine insule mai sunt azi pe harta, dintre aceia care au avut caposenia de a-si pastra fiinta si osebirea. Merita toate atentia si … respectul nostru!
February 23, 2020 at 10:22 pm
[…] Idealul acestui mare cărturar patriot era ca frații să ajungă la unitatea limbii literare. Înțelegea că idealul unității politice nu ar fi durabil, dacă nu vorbim aceeași limbă, înțelegând totodată că o unitate profundă stă pe orginea comună … e chiar sensul (destinul) nostru, ancorat în trecutul Imperiului roman, în latinitatea orientală … […]
LikeLike