Polonezii sunt un popor mandru.

Si au de ce: ganditi-va ca au fost desfiintati ca stat de trei ori in istorie, impartiti (de regula) intre nemti si rusi (cand au avut un cuvant de spus, au luat si austriecii cate-o bucata) – dar au reusit sa revina pe harta Europei: au ajuns la certitudinea propriei existente, tocmai fiindca le-a fost pusa la indoiala de-atatea ori de catre marile puteri, care fac de regula jocurile peste capetele celor mici.

Si Polonia – sa recunoastem – nu e mica, si nu a fost mica nicicum (mai ales in Evul Mediu!) – luati hartile si vedeti ce-a insemnat Polonia si Ducatul Lituaniei … pentru a intelege ce se intampla acum in Ucraina, de ce tara vecina e rupta in doua de tensiuni care nu se pot linisti.

Celor care nu simt diferentele intre Est si Vest (pentru ca sufera de o sensibilitate nationalista care-i determina sa vada lucrurile intr-o singura culoare a sangelui) le sugerez sa mai treaca din cand in cand Carpatii, uite-asa, sa perceapa si sa priceapa ca acestea exista.

Acum, se pune intrebarea, pentru cei care mai aveti timp sa va puneti intrebari: ce e mai bine sa facem cu diferentele acestea, dupa ce le descoperim? Sa ne certam care suntem mai rotunzi, mai completi in evolutie, mai destepti in infrastructura si servicii? Sau sa ne acceptam toleranti unii pe altii – si unde trebuie sa se opreasca toleranta noastra, pentru a incepe opera civilizatoare?! Cum sa producem schimbarea – in noi sau in celalalt, astfel incat sa devenim – si noi, si celalalt, mai buni?

In Varsovia, oras refacut complet dupa al doilea razboi mondial, gasim o posibila solutie pentru intrebarea de mai sus. Pentru ca aici, civilizatia Estului e reprezentata strident de o “Casa a Scanteii” (atata au putut exporta sovieticii ca stil, cine a ajuns la Moscova a ramas uimit de multitudinea de case ale scanteilor, cat de multe sunt!)… Dar polonezii catolici au o ambitie: nu sa o darame, ci sa construiasca primprejurul ei constructii mai inalte, mai sky-skraper-like, mai vestice. Sa o sufoce – nu sa se intreaca cu ea!

“Cadoul” lui Stalin nu va fi daramat probabil niciodata (e acum Muzeul Stiintelor si Tehnologiei, daca am retinut bine) … dar merita analizat in contextul acesta raspunsul pe care il incearca bucurestenii, care vor sa construiasca o Catedrala a Mantuirii Neamului langa Casa Poporului. Biserica ortodoxa vrea sa puna in umbra comunismul cu mijloacele acestuia?! Vom trai si vom vedea.

Varsovia - impunatoare dar izolata, arhitectura comunista ramane un fel de ciudatenie acceptata cu umor de polonezi ...

Varsovia – impunatoare dar izolata, arhitectura comunista ramane un fel de ciudatenie acceptata cu umor de polonezi …