Ce s-a-ntâmplat la Salamina, a fost că perșii au fost băgați la strâmtorare de către greci – și bătuți.
Victimele calaminei sunt mai puțin celebre – dar ca unii ce ne recunoaștem înfrânți în acest război, vom încerca să schimbăm asta. Pentru că trebuie să învățăm și din înfrângeri – o știm de la Decebal, strămoșul nostru. Să facem deci din calamină un nume propriu, și să-l asociem în înțelegere cu mai faimosul colesterol (deh, plângem mai mult după oameni decât după fiare!) …
Pentru că o poză face cât o mie de cuvinte, și pentru că expresii de genul ”Mamă, n-am mai văzut așa ceva în toată viața mea de mecanic!” au însoțit întreg procesul de dezasamblare sistematică a motorului unui Volvo XC 70 (anul nașterii 2005), am să vă arăt imediat ceea ce a provocat acest strigăt de durere!
Dar până atunci, câteva întrebări:
1. când ni se vinde o mașină, nu ar trebui să primim (sau să cerem) instrucțiuni de folosire? nu cumva ni se pare că știm când de fapt, nu avem habar – de pildă, care sunt diferențele de condus, între o mașină pe benzină și una pe motorină? care ar trebui să fie turația optimă a motorului și de ce? în ce constă procesul de autocurățare, cum se declanșează și cum se oprește?
2. există mașini ”de oraș” și mașini care nu se pot adapta la mersul ”în coloană”? când ne alegem să cumpărăm o anumită mașină, nu ar trebui să ne întrebăm ce vom face cu ea, cât de des o vom folosi ”în afară”, care vor fi rutele pe care le vom parcurge cel mai des, câte stopuri avem, riscurile de ambuteiaj, etc. – pentru că ele ne vor determina stilul de șofat? se poate (auto)distruge o mașină puternică dacă mergi cu ea în oraș?
3. ce ar trebui să pățească un service care acceptă să efectueze lucrări de reparații fără a avea training din partea diferiților producători? respectăm secretele producătorilor și înțelegem până într-un punct monopolul asupra invenției care face diferența, dar odată trecută perioada de garanție … nu pot fi obligat să rămân în faza captivă a service-ului de brand!
4. oare nu ar trebui să avem două prețuri la mașinile noastre: primul, acela de vânzare, iar al doilea – o combinație, calculată între investiție & cheltuieli de întreținere & păstrarea valorii la prima vânzare? Cel de-al doilea clasament ar trebui să-l pondereze, să-l ajusteze pe primul, cel oficial și vizibil…
În vreme ce mă întreb toate acestea, și sunt tentat să merg mai departe – dacă școlile de condus nu ar trebui să ne prezinte alternative la înscriere: benzină sau motorină, ce vei alege? – pentru ca noi să învățăm parcursul după felul nostru de a fi … îmi aduc aminte că această stare de lucruri e totuși pe punctul de a se schimba! Am revelația bruscă a finalului unei ere, a desuetitudinii motoarelor acționate de carburanți clasici, derivați din hidrocarburi..
Sfârșitul lor e aproape și înfrângerea previzibilă – și asta, nu pentru că Dl Primar Oprescu va face ceva pentru a fluidiza traficul infernal din București (când parcurgi 11 kilometri in 2 ore, e o performanță negativă!) ci … pentru că VIITORUL ESTE AL MOTOARELOR ACȚIONATE ELECTRIC!
Mda … următoarea mașină va fi o Tesla – sau nu va fi deloc.
June 12, 2015 at 9:49 pm
ai facut cumva o plmbare cu o masina actionata electric? Incearca, se spune ca merita!
LikeLiked by 1 person
June 13, 2015 at 9:27 am
Da, la Paris exista masinute electrice pe care le inchiriezi – o retea “verde”!
LikeLike