1907

1.907 … kilometri!

Atâta ne-arată harta Google că ne-ar despărți Bucureștiul nostru drag, de Basel – un oraș elvețian, aflat în inima Europei.

Ia să vedem, îmi spun – cum traducem kilometri în ani?

Pentru a face acest lucru, tocmai acum – în momentele când se răscoală și se zvârcolesc la televizor cele mai bune idei ale candidaților pentru Primăria Cetății noastre, acum – când se bat pentru voturile noastre, cred că e momentul să facem o comparație curajoasă cu ceva mai sus decât putem noi visa. Cu ceva ireal de perfect. Cu ceva care pune în umbră până și celebra ordine germană … E timpul să aruncăm un ochi pe un filmuleț de prezentare al orașului elvețian BASEL, e timpul să cunoaștem standardul-etalon al confortului urban modern.

Și-apoi, după ce vedem acest film – cred că avem dreptul să ne trezim, ciupindu-ne sau meditând din nou asupra cifrei fatdice „1.907” …

Pentru a apropia Bucureștiul de Basel,  fără să mai trecem printr-o răscoală ca aceea de la începutul secolului trecut, trebuie să căutăm o formulă de genul teleportării sau poate a gravității cuantice, să relativizăm spațiul și timpul, să măsurăm ființa Cetății lui Bucur în alte dimensiuni!

Nu spun că nu ne putem inspira de la cei din Vest. Dar știm că nu-i vom ajunge nicicând din urmă, și atunci vă propun (apud Constantin Noica): Hai să devenim noi înșine!